kamenný kříž

Ve svažitém terénu před vstupem do kostela stojí ohrazený kamenný pískovcový kříž. Ohrazení je tvořeno dvojicemi robustních oktogonálních patníků. Vlastní kříž je usazen na třikrát odstupněné podestě. Podstavec je tvořen nízkým soklem s vyžlabenými rohy, vysokým hranolovým středem s nízkými volutovými křídly, který je zakončený vyloženou profilovanou římsou na čelní straně segmentově zprohýbanou. Na čelní straně rytá obdélná nápisová deska. SANCTA CRUX / SALVA / NOS IN OMNIBVS / ADVERSITATIBVS / NOSTRIS / MDCCLXVVVIIIII. Nápis pod deskou obnoven: NOSTIN OMNIBVS / ADVERSI TATIBVS / NOSTRIS. Nad deskou vegetabilní ornament. Do zadní strany vložen nápis: svatý kříž tento / LP 1868 / obnovit dala / Františka Ševčíková / vdava professorová. Z kubické základny zakončený římsou s kombinací podbradku a podválku vyrůstá spodní břevno v polovině přerušený vyloženou profilovanou římsou. Nad římsou latinský kříž zdobený rosetami na koncích břeven. Ve spodní části břevna reliéfy s nástroji Kristova umučení. Štíhlé tělo Kristovo v obvyklém ikonografickém pojetí je oživeno dynamicky rozvlněnou rouškou. Hlava zdobená trnovou korunou je mírně nakloněna k pravému rameni. Nad hlavou je umístěn nápisová deska INRI.