socha Vulkána

Litinový odlitek antického boha Kyklopa, situovaný na travnatém prostoru západně od bývalé správní budovy ČKD, stojí na vysokém pískovcovém kvadratickém podstavci. Plastika je umístěna na nízkém plintu, na jehož čelní straně je plastický majuskulní nápis ČESKOMORAVSKÁ KOLBEN DANĚK a na boční levé straně datace BLANSKO 23/7 1928 STA. HUŤ. Kyklop je zpodobněn jako robustní muž v životní velikosti. Slabiny má nedbale kryty okolo pasu připásanou kovářskou zástěrou. Na hlavě má čapku, jejíž volné konce jsou spojeny na temeni tkanicí. Svalnatým tělem probíhá dynamický esovitý pohyb. Levou v koleni pokrčenou nohu má mírně předsunutou vpřed. V pravé podél těla natažené ruce svírá kladivo. Levou rukou drží pochodeň. Hlava je lemovaná vlnitým plnovousem a bujnou hřívou. Zasmušilý obličej hledí k zemi mírně doprava.