dům

Původem pozdně gotický dům, upravovaný ve 2. polovině 19. století. Bližší stavebněhistorickou genezi objektu by ozřejmil až stavebněhistorický průzkum. Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Dům je štítově orientován. zastřešen je sedlovou střechou. Krov je novodobý z 20. století, z řezaného dřeva, s oboustrannými kleštinami a středovou stojatou stolicí. Střešní krytinou jsou pálené ploché drážkové tašky. Hlavní vstupní průčelí je hladce omítnuto. Přízemí je trojosé, přičemž první a třetí osu tvoří pravoúhlé vstupy (vstup vlevo do krámku). Mezi vstupy je umístěn obdélný výkladec. Patro je dvouosé. Obě osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory. Okna jsou dvoukřídlá, osmitabulková, osazená za lícem fasády. Patro je ukončeno profilovanou korunní římsou, pod níž probíhá reliéfní pás střapačku (čabrakový motiv). Na římsu je nasazen dvouetážový pozdně barokní štít. Spodní etáž s volutovými křídly člení pilastry pokryté dekorativními motivy. Spodní etáž je prolomena dvojicí na výšku obdélných oken, lemovaných šambránami. Okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, osazená do líce a ven otevíravá. Etáže štítu odděluje výrazná, uprostřed prolomená, římsa. Křídla horní etáže jsou zakřivená. Po stranách středního oválného vpadlého "okénka" jsou reliéfní jehlance. Štít ve vrcholu ukončuje segmentově prohnutá římsa, na níž je nasazena šiška. Dvorní štítové průčelí je rovněž hladce omítané, bez členících architektonických prvků. Ve všech podlažích je toto průčelí dvouosé. První osu v přízemí tvoří na výšku obdélný vstup. Napravo od něho je průčelí prolomeno na výšku obdélným okenním otvorem. Okenní otvory obou horních úrovní jsou pravoúhlé, vyplněné novodobými dvoukřídlými okny, bez dalšího členění (2. polovina 20. století). Průčelí je ukončeno trojúhelným štítem, pobitým svislými prkny. Štít opět prolamuje dvojice menších na výšku obdélných okének. Okénka jsou dvoukřídlá, šestikřídlá, ven otevíravá. Za vstupem z náměstí probíhá při levé straně úzká chodba zaklenutá segmentem. Chodba probíhá až na dvůr. V zadní části je zaklenuta mírně stlačeným obloukem. Místnost do náměstí nalevo od chodby je plochostropá. Ze zadního úseku chodby se vstupuje do předsíňky polozapuštěné valeně klenuté komory zadního traktu. Podlahu komory tvoří obdélné kamenné dlaždice. V předsíňce se dochovaly při vstupu do komory a suterénu pozdně gotické okosené sedlové portálky. Horní úroveň suterénu je valeně zaklenutá. Stejně tak dvě spodní úrovně jsou valeně klenuté, novodobě obetonované. Místnosti patra jsou plochostropé. Dvorní přístavek, zavázaný do západní mezi parcelní zdi, je přízemní, zastřešený pultovou střechou. Původně sloužil zřejmě jako chlívky nebo kůlna. Přístavek je hrubě omítnut. Střešní krytinou přístavku jsou cementové drážkové tašky.