dům

Objekt tvoří jihozápadní nároží ulic v karé „C“ v jihozápadní části Hlavní pevnosti. Dům je řadovým dvoukřídlým jednopatrovým obytným objektem, postaveným na půdorysu písmene L. Uliční průčelí v klasicisujícím duchu jsou v obou podlažích o devíti okenních osách do ulice Dlouhá a devíti osách do ulice Havlíčkova. Ve II. n. p. celého domu jsou osazena dřevěná dvojitá trojkřídlá dovnitř otvíravá. Dělená do tvaru „T“. Každé ze spodní dvojice křídel je v polovině děleno horizontální příčlí, horní křídlo je v polovině děleno příčlí vertikální. Tyto výplně jsou zaskleny jednoduchým čirým sklem do tmelu a jejich povrch je v krycím bílém nátěru. Střecha je na celém objektu sedlová – na dvorním přístavku s valbou a dvorní plocha střechy nad severním křídlem je kratší, protože je zde zvýšená nadezdívka s okny. V ploše střechy do Dlouhé ulice jsou tři vikýře tvaru volského oka, v ploše střechy do Havlíčkovy ulice je jeden tento vikýř mezi třetí a čtvrtou okenní osou od východu. V plochách střechy do dvora je kominický výlez. Konstrukce krovu z tesaných prvků je krokevní hambalkového typu – nad částí č.p. 13 a 14 s vloženou ležatou stolicí a v č.p. 52 se stojatými stolicemi. Ležatá stolice je doplněna podélným zavětrováním šikmými pásky ze sloupků do středové vaznice a šikmými vzpěrami z vaznice do sloupku. Stojatá stolice je kromě pásků v plných vazbách doplněna ještě šikmými vzpěrami z vazného trámu do sloupků. Plocha podlahy půdních prostor je kryta pálenými čtvercovými dlaždicemi, tzv. topinkami. Krytina na celém objektu je jednoduše kladená pálená taška bobrovka s půlkruhovým nebo segmentovým zakončením. Tašky jsou všechny vyrobeny kompletně ručně – drážky na odtok vody jsou vytvořeny tahem prstů a výstupek na usazení tašky (tzv. nos) je s otiskem palce. Tašky jsou mohutné a značně vysoké. Rozmístění půlkruhově a segmentově zakončených tašek je nepravidelné. Koncová řada tašek nad okapem je položena opačně – dolů rovným koncem s nosem. Komíny na celém objektu jsou zděné z plných červených cihel bez omítnutí.