zbrojnice

Budova zbrojnice je zděnou, v plném rozsahu podsklepenou, jednopatrovou stavbou obdélného půdorysu (v ose V – Z), krytou valbovou střechou. Spolu s trojkřídlým objektem dělostřeleckých kasáren tvoří samostatný blok v rámci terezínské urbanistické struktury prostoru tzv. Hlavní pevnosti. Klasicistní fasády zbrojnice jsou vzhledem k významu budovy monumentálně řešeny, byť některé mladší zásahy do vnějšího výrazu stavby negativně zasáhly. Hlavní jižní průčelí je patnáctiosé. Sokl i přízemí fasád člení kvádrová bosáž, patro pak bosáž pásová s nárožním armováním. Sokl prolamují segmentově zaklenutá sklepní okénka. Okenní otvory přízemí mají nadpraží zdůrazněna svazkovými klenáky a lichými půlkruhovými arkádami s tzv. háky. Okenní otvory patra lemují bosované šambrány. Meziokenní osy jižního průčelí jsou navíc zvýrazněny svislými reliéfními obdélnými poli, prostupujícími z přízemí do patra. Shodná obdélná omítková pole nalezneme i na dvorním průčelí, vyjma tří středových meziokenních os, které odpovídají umístění rizalitu jižního průčelí. Členícími horizontálami jsou soklová - parapetní římsa, římsa v úrovni patek lichých arkád přízemí, parapetní římsa v patře a korunní římsa nesená volutovými konzolami. Ve středu délky jižního průčelí vystupuje trojosý rizalit se třemi pravoúhlými vstupy (vjezdy), ukončený ve vrcholu nízkou atikou s tesaným nápisem KAI. KÖN. ZEVGHAVS. Obě krátká boční průčelí (tj. V a Z) jsou v obou nadzemních podlažích trojosá. Členění fasád odpovídá úpravě jižního průčelí; pouze zde chybí ona reliéfní omítková obdélná pole. Všechny tři osy v přízemí zaujímaly vstupy (vjezdy). Střecha zbrojnice je členěna drobnými valbovými vikýři, rozmístěnými na všech střešních rovinách, a ve středu délky střešní roviny do nádvoří rozměrnějším zděným sedlovým vikýřem. Střešní krytinou (vč. vikýřů) jsou pálené tašky bobrovky, kladené v dvojité skladbě. INTERIÉR: Základním dispozičním schématem obou nadzemních i podzemního podlaží je podélný trojtrakt, resp. původně trojlodí. Střední trakt je širší, než oba trakty boční. Původní otevřená dispozice byla narušena mladšími vestavbami a interiérovými zdmi (stěnami). Přízemí je zaklenuto z valné části plackovými klenbami, s přízedními a meziklenebními pasy, sklenutými do hranolových pilířů, opatřených vespod patkami. Nalezneme zde však i novodobý železobetonový trámový strop. Do suterénu se vstupuje po šikmé rampě vedoucí s průjezdu v západní polovině přízemí. Rampa je zaklenuta valenou klenbou. Jak již bylo uvedeno výše, suterén respektuje traktování obou nadzemních podlaží – širší střední trakt (loď) a shodně široké užší trakty boční. Střední trakt je zaklenut mohutnou segmentovou valenou klenbou, pročleněnou mohutnými trojbokými výsečemi. Boční trakty jsou sklenuty plnými valenými klenbami. Klenby se opírají do hranolových pilířů, vyzděných z pískovcových štuků. V obou užších traktech je v rámci sklepa vyčleněno šest drobných komor se vstupy vymezenými prostými pískovcovými ostěními. Sklep budovy zbrojnice je na obou koncích propojen krátkými chodbami (krčky) se suterénem přilehlých dělostřeleckých kasáren. Schodiště vedoucí z přízemí do patra, situovaná při jižním uličním průčelí, jsou překlenuta valenými klenbami. Patro je stejně jako přízemí takřka v plném rozsahu zaklenuto plackovými klenbami, s přízedními a meziklenebními pasy, sklenutými do hranolových pilířů. I zde je však prostora s novodobými železobetonovým trámovým stropem. Z patra vedou dvě kamenná schodiště do podkroví. Schodiště jsou opět situována při jižním průčelí. Krov zbrojnice je hambalkový se dvěma úrovněmi hambalků, s vloženou ležatou stolicí. Plné vazby jsou opatřeny věšadlem provedeným vždy ze dvou trámových profilů, obemykajících hambalky a rozpěry, propojených kovovými svorníky. Věšadla vyvěšují vazné trámy pomocí kovových třmenů (třmeny jsou s věšákem propojeny dvojicemi kovových svorníků). Ze spodního hambalku vedou k vrcholu souběžně s krokvemi vzpěry. Mezilehlé vazby se dvěma úrovněmi hambalků jsou čepovány krátčaty do výměn. Podélné ztužení krovu je řešeno diagonálami. Podlahu podkroví tvořila původně prkenná, dnes rozebraná, podlaha. Použité řezivo v krovu je tesané.