radnice

Budova radnice čp. 179 je situována na středové parcele severní fronty centrálního náměstí v prostoru tzv. Hlavní pevnosti. Jedná se o třípodlažní podsklepený objekt obdélného půdorysu, s empírově řešenými fasádami (v rámci Terezína ojedinělými), orientovaný podélně s komunikací. Do veřejného prostranství se stavba obrací nejen vstupním průčelím, ale i boční východní užší štítovou fasádou. Třináctiosé vstupní průčelí budovy je řešeno přísně symetricky na středovou osu, kterou tvoří rozměrný půlkruhově ukončený vjezd, orámovaný ve vrcholu archivoltou. Vjezd je uzavřen čtyřkřídlými vraty rámové konstrukce s kazetovými výplněmi. Na vratech je evidentní, že prošly novodobou opravou. Ze starší konstrukce vrat zřejmě zbyly pouze rámy a výplně; zdobení líce i rubu je však novodobou záležitostí, reagující na historický stav (?). Průčelí je akcentováno mělkým pětiosým rizalitem, ukončeným ve vrcholu nízkým trojúhelným tympanonem, v němž se nachází plasticky vyvedený latinský nápis CURIA IURUM ARX MDCCCXXXIX. Přízemí, pročleněné slepými arkádami s okenními a krajními vstupními otvory (všechny půlkruhově ukončené), je pokryto omítkovou kvádrovou bosáží, přecházející v místech půlkruhových okenních záklenků v bosáž radiální. V úrovni nasazení záklenků probíhá prostý omítkový pás. Sokl tvoří pískovcové desky. Plochu obou pater pokrývají horizontální pásy spárované rustiky, střídající se šíře (širší – užší). Okenní otvory pater jsou na výšku obdélné, lemované profilovanými šambránami. Okenní otvory prvního patra jsou vespod propojeny průběžnou podokenní římsou a ve vrcholu jsou zvýrazněny přímými nadokenními římsami, vynášenými dvojicemi konzol. Střední osu prvního patra tvoří obdélný vstup na balkón. Balkón vynášejí dvojice kamenných volutových krakorců. Jednoduchá deska balkónu je mladší záležitostí. Původní deska byla vyšší lemovaná po obvodu shodnou profilací s kordónovou římsou, do níž volně přecházela (dokládají to stavební plány radnice z roku 1838 a 1885). Nad vstupem na balkón je na fasádě osazen kamenný reliéfní městský znak - osazen dodatečně až po roce 1846. Okenní otvory druhého patra jsou rozměrově menší, opatřené parapetními římsami. Druhé patro ve vrcholu ukončuje kladí, tvořené architrávem, vlysem a profilovanou korunní římsou s pásem mutulů v podhledu. Východní dvouosé boční štítové průčelí je výrazově řešeno identicky se vstupním průčelím, s tím, že spárovaná rustika přechází až do trojúhelného štítu. Dvorní opět třináctiosá fasáda je oproti pohledově veřejně exponovaným průčelím řešena poměrně prostě. V úrovni přízemí opět probíhá slepá arkáda, prolomená okenními otvory. Střední osu tvoří půlkruhově zaklenutý dvorní vjezd. Vjezd uzavírají dvoukřídlá vrata s proskleným nadsvětlíkem, odděleným od křídel římsovitě profilovaným poutcem. Konstrukce křídel je rámová s vodorovně kladenými palubkovými výplněmi. Křídla jsou evidentně mladší záležitostí, než nadsvětlík. V úrovni záklenků slepých arkád horizontálně přerušovaně prochází prostý omítkový pás. Přízemí od obou pater dělí jednoduchá kordónová římsa a ve vrcholu fasádu ukončuje profilovaná římsa korunní. Veškeré okenní otvory jsou na výšku obdélné. Struktura omítek fasád je hladká. Objekt kryje okapově orientovaná sedlová střecha, krytá bobrovkami. INTERIÉR: Místnosti přízemí jsou zaklenuté plackovými klenbami, vč. symetricky umístěného průjezdu. Prostory přízemí jsou klenuty plackovými klenbami. Sklepy se rozkládají pod celým půdorysem domu. Přístupné jsou dvouramenným pravoúhle vlevo zalomeným schodištěm (s plackovou klenbou nad mezipodestou), umístěným ve východní části dispozice. Vstup z přízemí na schodiště vymezuje kamenné ostění. V západní části sklepy v podstatě tvoří podélný trojtakt. Střední trakt zaujímá valeně zaklenutá chodba. Klenba chodby je v místě vstupů do přilehlých sklepů pročleněna pětibokými výsečemi. Sklepy západní části jsou valeně zaklenuté (část kleneb s pětibokými výsečemi). Se sklepy východní části je část západní propojena úzkou chodbou, vedoucí při severním průčelí. Rovněž tato chodba je valeně zaklenutá s pětibokými výsečemi v místě sklepních oken a vstupu. Na východním konci na chodbu navazuje prostora čtvercového půdorysu sklenutá čtyřmi poli plackové klenby. Klenby se zbíhají do hranolového asymetricky umístěného pilíře. Od východního konce chodby dále kolmo jižním směrem vede další kratší úsek valeně zaklenuté chodby, z níž je přístupná valeně zaklenutá sklepní prostora, umístěná při jižním průčelí. Obě patra, přístupná pilířovým schodištěm s jednoduchým kovaným klasicistním zábradlím, umístěným ve východní části dispozice, jsou plochostropá. Uprostřed dispozice (v rozsahu rivalitu uličního průčelí) se nachází prostora sálu (zabírá výši obou pater). Sál, který pochází z neorenesanční úpravy poslední čtvrtiny 19. století (1880), je zastropen nepravou neckovou klenbou členěnou lunetami (plocha stropu kazetová).