dům

Dům obdélného půdorysu (podélná osa orientována severojižním směrem) klasické trojdílné dispozice komoro - chlévního typu, se světnicí v pravé části domu. Objekt je postaven na kamenné podezdívce, která vyrovnává terén svažující se východním směrem. Jižní roubená část domu je na západní straně mírně předsazena oproti zbývajícímu zděnému dílu. Přízemní v jižní části domu je roubené (světnice a světnička), jižní a západní stěna pravděpodobně v kožichu, východní stěna s podstávkou. Severní část objektu je zděná a omítnutá (síň a chlévy). Okenní otvory v přízemí jsou rámovány šambránou, osazeny ve špaletě a kryta dvoukřídlými okenicemi. Novodobá dvojitá okna v jižním a západním průčelí jižní části domu jsou členěna širokým poutcem do písmene T. Okno na východní straně jižní části je menších rozměrů, obdélné jednokřídlé. Západní stěna zděné části je členěna dvěma vstupním a třemi okenními otvory. Vstup do síně je lemován kamenným ostěním (v současnosti přetřeným barvou). Okno mezi vstupy je obdélného tvaru s železnou mříží. Severně od vstupu do hospodářské části jsou dvě obdélná na šířku orientovaná dvoukřídlá okna. Východní stěna zděné části je prolomena dvěma okenními otvory, vyplněnými jednoduchými okny a železnou mříží. Patro je roubené s pavlačí na západní straně, která je přístupná novodobým schodištěm na severní straně domu. Okenní otvory patra obytné části jsou menších rozměrů, lemovány jednoduchou dřevěnou šambránou s profilovanou nadokenní a hladkou parapetní římsou. Vyplňují je novodobá, v líci osazená, jednokřídlá čtyřtabulková okna. V severní hospodářské části patra jsou pak okna jednoduchá, jednotabulková, osazená do špalety. Jižní štít hlavního průčelí horizontálně členěn do třech polí, jednotlivá pole odděluje dekorativní římsa. Všechna pole jsou lemována dekorativně vyřezávanými lištami. Spodní pole s dvojicí okenních os, okénka umístěna téměř do středu celého štítu. Na společné průběžné parapetní římse stojí dekorativní bohatě profilovaná kuželka, která je stejně jako šambrány oken natřena zelenou barvou. Krycí lišty bednění a dekorativní lišty natřeny bíle. Spodní pole bedněno ve střední části svisle, postranní, téměř trojúhelníkové části pak klasovitě. Pole vertikálně oddělují dekorativní lišty. Stejné schéma členění a bednění je zachováno i u středního pole štítu, pouze dvojice okének je téměř u sebe, oddělena jsou pouze polokuželkou. Pod průběžnou parapetní římsou obou okének je umístěna trojice zdobných kuželek. Horní, trojúhelníkové pole je bedněno klasovitě na střední dekorativní lištu. Uprostřed pole je štítek s datací 1832. Zadní severní štít domu jednoduše svisle bedněn s bílými krycími lištami, členěn ve spodní části dvojicí obdélných otvorů (dveře do prostoru seníku v krovu). Severní štítová strana jednoduše svisle bedněná. Střecha sedlová s námětky, krytá dvojitě kladenými bobrovkami na řídké laťování. Krov domu je tvořen ležatou stolicí hambalkové soustavy s dvěma úrovněmi hambalků. Druhá úroveň hambalků je tvořena pouze subtilními nehraněnými prvky přibitými ke krokvím. Každá čtvrtá vazba je plná. Stolice je příčně ztužena diagonálními pásky začepovanými do šikmého sloupku a rozpěry. Podélně je krov ztužen diagonálními pásky začepovanými do šikmého sloupu a horní vaznice. Všechny spoje jsou jištěny dřevěnými kolíky. Podlaha v krovu je tvořena prkenným záklopem, nad hospodářskou částí je pak povalová krytá hliněným násypem. Interiér. Světnice domu je dvoutraktově uspořádána. Hlavní obytný prostor v jihozápadní části s dvojicí okenních os štítového průčelí. Světnička s jednou okenní osou v jihovýchodní části, přístupná vstupem v mezitraktové příčce. V rohu u této příčky je umístěn kachlový sporák. Stropy obou místností plochostropé se čtveřicí příčně orientovaných stropních trámů (hraněných s jednoduchou profilací). Široká síň je v přední části plochostropá s dvojicí podélně orientovaných stropních trámů a bedněným podhledem, v zadní části v místech bývalé černé kuchyně zaklenuta valenou klenbou do segmentové výseče. V severní části domu je dva hospodářské prostory. Chlévy jsou přístupné dvěma vstupy. Vnějším, prolomeným v západní stěně, jehož výplň tvoří novodobé dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce, a vnitřním z prostoru síně, zde výplň tvoří jednokřídlé dřevěné dveře svlakové konstrukce. Chlévy jsou plochostropé s původními kamennými koryty na severní straně. Druhý hospodářský prostor dnes slouží jako dřevník. Podélně orientovaný sklep je přístupný ze síně, schází do něj dvouramenné kamenné schodiště. Prostor je zaklenut kamennou valenou klenbou. Patro je přístupné schodištěm ze síně a přes pavlač. Na jižní straně je jeho členění shodné s přízemím. Horní světnice dvoutraktově uspořádána, roubení stěn není omítnuto, strop s hladce omítnutým podhledem. Ve střední části jsou dvě komory, dnes zbytněné. Z pavlače jsou přístupné dva hospodářské prostory na severní straně.