alej národů

Pietní hřbitovy a objekt krematoria jsou situovány v jižní části Hlavní pevnosti v prostoru Bohušovické inundační kotliny. Areál krematoria zahrnuje kromě stavebních objektů hodnotné sadové úpravy tvořící nedílnou součást kulturní památky. Podél některých přístupových komunikací jsou vysázeny stromořadí a další volně rostoucí keře. Chodníky z kamenných desek jsou koncipovány v pravoúhlém rozvrhu. Alej národů je přístupná z hlavní cesty této východní části areálu, která vede u jihovýchodní hranice po celé délce podélného směru. Směrem na jihovýchod z ní vybíhá několik slepých cest do prostoru „aleje národů“, které jsou zakončeny sochařsky pojatým objektem. Masivní kamenné kolo s malým středovým otvorem je položeno na nízký sokl obložený malými kamennými pásky. Od cesty je výrazně obdélný prostor z ostatních tří stran vymezen pomocí nízké zídky. Partie nad terénem je obložená kamenem a zakončená mohutnější korunou. Členění zídky je určitým způsobe rytmizováno pomocí kolmo vsazených desek (17 hrubě opracovaných tenkých kvádrů) s nápisy států, jejíž příslušníci se stali obětmi nacismu v Terezíně za II. světové války. Rozmístění je pravidelné, střídají se jedna vetší na šířku obdélná deska a poloviční zdvojené. Korunu zídky a desky zdobí nápisy. Celkovou symetrii tohoto prostoru narušují dvě obdélné plochy ohraničené žulovými obrubami s vytesaným nápisem „hromadný hrob“ a vysypané kačírkem.