krematorium

Pietní hřbitovy a objekt krematoria jsou situovány v jižní části Hlavní pevnosti v prostoru Bohušovické inundační kotliny. Areál krematoria zahrnuje kromě stavebních objektů hodnotné sadové úpravy tvořící nedílnou součást kulturní památky. Podél některých přístupových komunikací jsou vysázeny stromořadí a další volně rostoucí keře. Chodníky z kamenných desek jsou koncipovány v pravoúhlém rozvrhu. Solitérní stavba je situována v střední partii protáhlého pozemku. Komponovaná hmota krematoria je složena z několika hmot. Půdorys tvoří tvar písmene „T“ s hlavní obdélnou hmotou orientovanou ve směru S – J. Zastřešení má podobu sedlové střechy s nízkým sklonem a s dvěma dřevěnýma konstrukcemi připomínající lucernu. V prostoru mezi těmito dřevěnými nástavci jsou dvě mohutná cihlová komínová tělesa. Boční nižší křídla se sedlovou střechou jsou při severním hraně podélné fasády hlavní hmoty, přitom s touto hranou nejsou zarovnány. K jižní příčné fasádě je pak přisazena opět nižší hmota zastřešená sedlovou střechou s hřebenem orientovaným ve směru podélné osy celé stavby. Jako krytina je použita lepenkové pásy s oplechovanými doplňky. Hlavní vstup do objektu se nachází na ose severní příčné fasády. Vchod uvozuje předložené schodiště o čtyřech výškových stupních, které má nástup ze tří stran. Plochy fasád je hladká bez štukové výzdoby, členěna je pouze mírně předsazenou soklovou partií a prostým fabionem v místě korunní římsy. Zdobnost se projevuje pouze u hlavního vstupu, který má klenuté nadpraží a zkosené předsazené kamenné ostění s prvkem zdůrazněného klenáku. V ose plochy v úrovni patra nad vchodem je umístěna drobná plastika sovy na kubicky tvarovaném krakorci Koncept členění fasád otvory je striktně účelový vycházející z celkové strohosti stavby. Výplně okenních otvorů je členěna vždy pomocí pravidelného rastru na čtvercové okenní tabule. Nátěr rámů je proveden v černé barvě. Obecně by se dalo konstatovat, že hlavní hmota má okenní otvory hlavně v úrovní patra ve tvaru na šířku obdélného tvaru s vysokým parapetem. Naopak okenní otvory menších hmot mají spíše na výšku obdélné otvory srovnané k výšce nadpraží. Pokud to uspořádání vnitřních prostor umožňuje jsou okna rozmístněna symetricky u protilehlých fasád.