památník

Památník (pomník) je součástí areálu hřbitova sovětských vojáků, který se nachází v prostoru Bohušovické kotliny, jižně od města, resp. tzv. Hlavní pevnosti. Památník se nachází v kruhovou zídkou vymezeném prostoru hřbitova, středem jehož plochy prochází v ose severozápad – jihovýchod stupňovitě se zvedající úsek přístupového chodníku, ústícího na severozápadě u dlouhé obdélné podesty památníku. Podesta je kryta žulovými deskami, po podélných stranách velkými obdélného formátu, mezi nimiž prochází úzký pruh z tmavší žuly. Památníku dominuje dvojice masivních pylonů, složených ze tří na sebe ložených žulových bloků, propojených mezi sebou „konzolou“, na níž je umístěna plastika zpodobňující srp a kladivo. V ose úzkého tmavšího pruhu podesty, v její jihovýchodní části, se nachází bronzová pěticípá hvězda.