dům

Objekt s uliční neorenesanční fasádou, která je koncipována symetricky k střední ose šířky fasády. Plochu v každém patře protíná pět os, střední a krajní osy parteru jsou osami vstupu (dveří) všechny ostatní jsou osami okenními. Krajní vstupy slouží jako vchody do obchodu. Navazující okenní otvor pak se uplatňuje jako výkladec prodejny. Dominantním prvkem fasády je hlavní vstup – brána s edikulou, která je nejvíce předsazeným prvkem fasády a na výšku zasahuje plochu fasády patra. Celá edikula je složena z čistě architektonických prvků základných geometrických tvarů. Vstupní brána má klenuté profilované nadpraží. Na ostění přímo navazuje edikula s rovným kladím bez další výzdoby a zakončením v podobě roztržené profilované supraporty. Plocha fasády parteru má převažující členění ve vodorovném směru pomocí mírně předsazené soklové partie a dvěma širokými pásy v ploše mezi nadpražím otvorů a patrové římsy. Nuta a hrany pásu mají jemnější profilaci. Otvory situované v přízemí mají sjednocenou výšku nadpraží. Na výšku výrazněji obdélné otvory s jednoduchými ostěními mají hlouběji zapuštěné výplně, které jsou chráněny mříží (krajní severní vstup), plechovou roletou (otvory výkladců), případně dveřnicemi (krajní jižní vstup). Na osu okenních výkladců v partii soklu navazují okenní otvory prosvětlující prostory sklepa chráněné rukodělně kovanými mřížemi z pásoviny. Jednotlivá podlaží odděluje na fasádě profilovaná průběžná patrová římsa. Dynamika plasticity fasády patra je daleko výraznější. Předsazený pás okolo oken výšku patra opět využívá architektonických prvků. Pilastry podél okenních otvorů jsou v dolní části protaženy až k patrové římse mají jednoduchou patkou a hlavici vynášející profilované kladí s vlysem. Prostor pod okenním parapetem je vyplněn profilovaným geometrickým motivem obdélníku roztrženého na střed umístěným kruhem. Meziokenní plochu vyplňuje lisénový rám s uchem. Plochu fasády zakončuje jednotná průběžná korunní římsa. Dřevěné špaletové profilované rámy okenních výplní jsou členěny do písmene „T“. Dvoukřídlé okno s profilovanou klapačku zakončenou stylizovanou hlavicí a patkou sahá do 2/3 výšky otvoru. Nad profilovanou vodorovnou příčlí je jednoduché výklopné okenní pole. Jednoposchoďový řadový dům, který má čtyři křídla. Hlavní vstup je situován na osu domu a navazuje na širokou klenutou chodbu, která je zaklenuta segmentovou klenbou s pětibokými a trojbokými výsečemi. Na konci chodby, na straně do dvora vystupuje vřetenové půlkruhové schodiště. Vnitřní dispozice domu je dvoutraktová, v přízemí jsou místnosti zaklenuty valeně, většinou s pětibokými výsečemi, v patře obdobně klenuta jedna místnost. Ostatní stropy jsou ploché s fabiony a zrcadly. Sklepy klenuty valenými cihelnými klenbami s výsečemi. Dveře ve sklepích jsou původní, dřevěné skládané do kosočtverců. Dvorní fasáda má novodobou podobu. Objekt je zastřešen pomocí sedlové střechy. Konstrukce krovu má ležatou stolici. Nášlapnou vrstvu na půdě tvoří dlažba v podobě topinek. Uliční hmota domu je zastřešena sedlovou střechou krytou skládanou taškovou krytinou na řídkém laťování. Zástavba v části dvora je pouze přízemní. Jižní křídlo v západní části s podkrovím zaklenuto segmentově. V krátkém západním křídle upraveny garáže. Severní křídlo je zaklenuto segmentově do travers.