dům

Dům dnes označovaný č. p. 15 je řadovým jednopatrovým objektem na půdorysu „L“ na nároží ulic Dlouhá a Havlíčkova. Jedná se vlastně o čtyřdům v rámci terezínské zástavby označovaný čísly popisnými 16, 15, 51, 50 v domovním bloku „D“. Průčelí do Havlíčkovy ulice má v obou podlažích po čtrnácti okenních osách s na výšku obdélnými okenními otvory. Průčelí do Dlouhé ulice je v obou poplažích sedmiosé, ve třetí ose z leva (při pohledu z ulice) je portál průjezdu. Celou plochu přízemí pokrývá pásová rustika, okna v průčelí do Dlouhé ulice jsou rámována hladkou šambránou se zvýrazněnou vnější hranou, naopak okna v průčelí do Havlíčkovy nemají žádné orámování. V patře je hladká plocha rozčleněna mírně předstupujícími pilastry s čabrakovými hlavicemi, kolem oken jsou pásky s klenákem ve vrcholu a příčně podélnými poli v parapetní části, na nároží a na obou koncích domu č.p. 50 jsou lisény členěné rustikou. Sokl je z pískovcových desek, respektive vyzděný s omítkou. Průčelí do Havlíčkovy ulice je opatřeno monochromním nátěrem středně okrové barvy, průčelí do ulice Dlouhá má plochu ve světle šedé či lomené bílé a prvky architektonického členění ve světle žlutozelené barvě. Portál průjezdu je natřen bílou barvou, na archivoltě je i přes klenák nevhodně umístěn vývěsní štít s nápisem „restaurace“. V tomto průčelí jsou dvě reklamní výstrče a jedna tabule. Dvorní fasády jsou pročleněny pouze otvory, jsou bez prvků architektonického členění. Střecha je sedlová krytá pálenou taškou bobrovkou v jednoduché (šupinové) skladbě. Hřebenáče jsou položeny do neprobarvené malty. V ploše střechy do Havlíčkovy ulice je čtveřice volských ok, v ploše do Dlouhé ulice jsou dvě volská oka. Každá část objektu má vlastní oddělenou konstrukci krovu, jenž typově odpovídá vzniku objektu – nad č.p. 15 a 16 jsou požární zdí oddělené prostory s krovy hambalkovými s vloženou ležatou stolicí, nad č.p. 51 je vaznicový krov se šikmo vzepřenými stolicemi. Komíny jsou cihlové v současnosti bez omítnutí. Dispozice čp. 15 a čp. 16 je hloubkový dvoutakt, čp. 50 a čp.51 jednotrakt se vstupem ze dvora. V průjezdu se nachází stlačená valená klenba s pětibokými výsečemi v zadním traktu vpravo vřetenové pravoúhlé schodiště s packovými klenbami. Klenby ve velkých přízemních místnostech jsou klášterní s pětibokými výsečemi, v menších valené s pětibokými výsečemi, v č.p. 51 je jedna klenba křížová ostatní valené s pětibokými výsečemi, v č.p. 50 byly klenby novodobě odstraněny. Sklepy jsou klenuty valeným stlačeným obloukem s výsečemi, schody do sklepy jsou dvojramenné s plackemi nad mezipodstou a segmentovým valením nad rameny. Stropy v patře jsou ploché. Zastřešení objektu je kombinované, hmota nad krajní západní částí objektu je sedlová se štítovými zdmi. Nárožní hmota hákového půdorysu je zastřešena sedlovou střechou se štíty na vnější hraně hmoty. Navíc partie do ulice Havlíčkova je charakteristická nestejným sklonem střešních rovin, kdy směrem do dvora je střešní rovina v dalekovětším sklonu. Na dvorní část střechy hmoty domu do ulice Dlouhé navazuje protažení od hrany střechy s mírnějším sklonem. Nárožní hmotu střešních rovin do ulice člení pravidelně rozmístěná “volská oka” s rytmem rozmístění 4 - 2. Komíny na celém objektu jsou zděné. Krytina na celém objektu je dvojitě kladená na řídkém laťování s použitím pálené tašky typu bobrovka se segmentovým zakončením. .