bývalé posádkové velitelství

Dům čp. 216 je samostatně stojící mohutnou dvoupatrovou trojkřídlou budovou, postavenou na půdorysu písmene U. Dům stojí severně od dominantní stavby centrálního městského prostoru, tedy náměstí ČSA. Spolu s kostelem a domem čp. 215 (k němuž tvoří architektonický protipól) vytváří architektonický významný celek - východní frontu náměstí. Výraz průčelí v sobě odráží stylově klasicistní, relativně střízlivou, architekturu, která však ve svém výsledku působí „monumentálním“ a harmonickým dojmem. Fasády si až na některé výjimky zachovaly svoji původní tvář, doloženou mimo jiné původním projektem z roku 1788. Základním architektonickým motivem uličních i dvorních fasád je plošná kvádrová rustika, prolomená okenními a vstupními otvory. Sokl je tvořen mírně předsazenými pískovcovými bloky (deskami). Hlavní jedenáctiosé průčelí do náměstí se v úrovni přízemí otevírá obloukově ukončenými arkádami s rustikovanými pilíři s jednoduchými hranolovými náběžními římsami. Takto vzniklé podloubí je sklenuto plackovými klenbami. Obdobné je řešení slepých arkád bočních 11-tiosých fasád. Okenní otvory v patrech rámují omítkové šambrány, u oken v patře zvýrazněné trojúhelnými frontony. Okna v přízemí zdobí v nadpraží svazkové klenáky. Přízemí od patra odděluje pás mezipatrové římsy stylizované do architektonické formy kladí, členěné triglyfy. Fasády vrcholí konzolovou korunní římsou. Okna na domě jsou novodobá zdvojená (2. ? 20. století). Dvorní průčelí se na severní a jižní fasádě rovněž v úrovni přízemí otevírají obloukově ukončenými arkádami. I zde jsou loubí sklenuta plackovými klenbami. Okenní otvory v obou patrech jsou zvýrazněny „klenákovými“ přímými nadokenními římsami. V ose západního křídla umístěný průjezd je při vjezdu z náměstí i do dvora uzavřen dřevěnými vraty s půlkruhovými prosklenými nadsvětlíky, členěnými mřížkami z vodorovných a svislých příčlí. Za historicky hodnotné truhlářské dveřní výplně lze mimoto označit dvoukřídlé historizující dveře na schodiště – 4. ? 19. století (jižní strana hlavního křídla od průjezdu) a dvoukřídlé dveře do sklepa – 19. století (?). Za zcela nehodnotné, rušivé (degradující výraz stavby) je třeba označit zejména plechová „garážová“ vrata v arkádách bočních křídel, ale třeba i vstupní dveře severní fasády jižního křídla (2. osa od západu). Dům kryje valbová střecha. Střešní krytinou jsou bobrovky.