Důstojnický pavilon

Dům čp. 215 je samostatně stojící mohutnou dvoupatrovou podsklepenou budovou, postavenou na obdélném půdorysu. Dům stojí jižně od dominantní stavby centrálního městského prostoru, tedy náměstí ČSA. Spolu s kostelem a domem čp. 216 (k němuž tvoří architektonický protipól) vytváří architektonicky významný celek - východní frontu náměstí. Výraz průčelí budovy v sobě odráží stylově klasicistní, relativně střízlivou, architekturu, která však ve svém výsledku působí „monumentálním“ a harmonickým dojmem. Podélná uliční a dvorní fasáda jsou 11-tiosé, kratší boční 3-osé. Střední osu v přízemí u podélných průčelí zaujímají půlkruhově ukončené vjezdy průjezdu. Fasády si až na některé výjimky zachovaly svoji původní tvář. Základním architektonickým motivem je plošná kvádrová rustika, prolomená okenními a vstupními otvory. Sokl je tvořen mírně předsazenými pískovcovými bloky (deskami). Hlavní, obě boční i dvorní průčelí se v úrovni přízemí otevírají obloukově ukončenými slepými arkádami s rustikovanými pilíři s jednoduchými hranolovými náběžními římsami. Okenní otvory v patrech uličního a bočních průčelí rámují omítkové šambrány, u oken v 1. patře zvýrazněné trojúhelnými frontony. Okna v patrech dvorního průčelí jsou zvýrazněna pouze přímými „klenákovými“ nadokenními římsami. Okna v přízemí u všech čtyř fasád zdobí v nadpraží svazkové klenáky. Přízemí od patra odděluje pás kordónové římsy stylizované do formy kladí, členěné triglyfy. Fasády vrcholí konzolovou korunní římsou. Okna na domě jsou novodobá dřevěná zdvojená (2. polovina 20. století). V ose umístěný průjezd je uzavřen dvoukřídlými dřevěnými vraty s půlkruhovým nadsvětlíkem. K dvornímu průčelí bylo přistavěno těleso vnějšího schodiště. Dům kryje valbová střecha. Střešní krytinou jsou bobrovky.