Evangelický kostel

Sálová stavba orientovaná na severovýchod průčelím směřuje do Rovečínské ulice, severně od historického jádra Olešnice. Na obdélnou loď s hranolovou věží představenou před průčelí navazuje mírně odsazený presbytář s mírně odsazeným pětibokým závěrem. Do lodi vede z každé strany dvojice oken s půlkruhovým záklenkem, dvě osvětlují presbytář a tři jeho závěr. Okna jsou vložena do profilovaných šambrán se zvýrazněnými oblouky. Fasády člení nárožní pilastry zakončené v profilované korunní římse. V západním průčelí se nachází pravoúhlý vstup v profilované šambráně, výplň tvoří dvoukřídlé klasicistní dveře. Zčásti dvojitou římsou zvýrazněný prostor nad vstupem završuje kamenná deska s nápisem: Dům můj / dům modlitby slouti bude! / Základ k tomuto evg. chrámu / položen byl dne 13. září 1860, / dohotoven dne 13. září 1868. Výše se nachází kruhové okno. Horní část věže odděluje kordonová římsa, která je prodloužením korunní římsy kostela. Věž je další římsou rozdělena na dvě etáže – ve spodní jsou do všech stran směřující kruhová okna a pravoúhlé vpadlé pole, v horní pak okna s půlkruhovými záklenky a čtvercové hodinové ciferníky. Věž završuje na nízké báni postavený jehlan s makovicí a hvězdou. Nad kostelem je sedlová střecha, nad závěrem zvalbená a o něco snížená. Interiér klenou tři pole valené klenby s výsečemi (prostřední pole je nejširší), dosedajícími na polopilíře, nesoucí rovněž pasy. Závěr dělí do lunet čtveřice štukových žeber, mezi nimi trojboké výseče. Mírně do prostoru vysunutou varhanní kruchtu nese dvojice litinových pilířků. Střídmý interiér kostela doplňují novobarokní kazatelna a varhany.