dům

Původem pozdně gotický dům z 1. 1/2 16. století. Barokně upravován, a to minimálně ve dvou fázích. Další dílčí úpravy z období klasicizmu. Bližší stavebněhistorická geneze objektu by musela být určena detailnějším stavebně-historickým průzkumem. Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je součástí řadové zástavby severní fronty protáhlého náměstí. Stavba sousedí s torzem pozdně gotické tzv. České brány. Dům je štítově orientován. Hlavní vstupní průčelí je v přízemí otevřené půlkruhovou arkádou do podloubí zaklenutéhojedním polem plackové klenby. Z podloubí vede vstup do domu. Vstup, situovaný při pravé straně, je zvýrazněn kamenným pravoúhlým klasicistním portálem s obvodovou lištou, opatřeným ve středu nadpraží lichoběžným klenákem s plasticky vyvedenými iniciálami "iMA" a datací "1800". Vstup uzavírají dvoukřídlé dveře kombinované konstrukce, s nadsvětlíkem, členěným dvojicí svislých příčníků do tří pravidelných skelných polí. Použitými dekorativními prvky i kovaným přítažníkem odpovídají období velmi pozdního baroku. Zřejmě jsou však současné s portálem. Dveře jsou opatřeny pásovými závěsy a osazeny jsou na kovové trny. Nalevo od vstupu se nachází původní krámský výkladec, zvýrazněný dekorativně vyvedeným pravoúhlým kamenným ostěním (nejspíše velmi pozdně barokní či raně klasicistní záležitost). Otvor výkladce je dnes z vnějšku překryt dveřnicí ze svisle kladených prken. Z vnitřní strany je pak uzavřen dvoukřídlou okenicí rámové konstrukce s výplněmi, s "bambulkovými" závěsy. Fasáda hlavního průčelí je dnes značně zjednodušená. Ještě na fotografii z roku 1969 (archiv NPÚ) je zachycena bohatě dekorativně řešená rokoková fasáda. Rokokovou fasádou byl dům opatřen po požáru roku 1765. Z této úpravy zbylo dnes pouze základní členění plochy. Veškeré štukové dekorativní prvky - rokaje, mřížky ad. - byly odstraněny. Patro člení dvě okenní osy. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, zvýrazněné dekorativně pojatými kamennými ostěními (řešení totožné s ostěním krámského výkladce v podloubí). Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, křídla ven i dovnitř otevíravá, členěná do šesti tabulek, vnější rámy jsou osazeny v líci fasády. Na profilovanou korunní římsu je nasazen trojúhelný, obedněný, štít s jedním obdélným okenním otvorem, krytým dvoukřídlou okenicí. Dvorní průčelí je v přízemí dvou, v prvním polopatře troj a druhém opět dvouosá. Vstup na dvůr v levé ose je zvýrazněn velmi prostým pravoúhlým kamenným portálkem, stejně tak okenní otvor napravo. Přízemí je neomítané, jsou prezentovány pískovcové kvádry zdiva. První dvorní polopatro je hladce omítnuté, druhé je roubené (roubená komora). Okna obou polopater jsou dvojitá, dvoukřídlá, křídla ven i dovnitř otevíravá, šestitabulková, vnější rámy jsou osazeny v líci fasády. Nad druhé polopatro je nasazen opět bedněný štít s dvojicí obdélných okenních otvorů. Střecha domu je sedlová, krytá vláknocementovými šablonami.Za vstupem z náměstí je situována síň zaklenutá křížovou klenbou, z níž vede schodiště do vyšších úrovní. V síni je patrný pravoúhlý kamenný portál s obvodovou lištou ("původní", dnes zazděný, vstup do sklepa). Ze síně směrem do dvora prochází úzká segmentově překlenutá chodba. V zadní části dispozice je z chodby přístupná valeně klenutá komora s dvojicí styčných trojúhelných výsečí, přístupná prostým obdélným kamenným portálkem. Obytná prostora v patře je plochostropá, s omítaným podhledem s fabionem. Prostora prvního dvorního polopatra má trámový strop s prkenným záklopem. Na východní stěně této prostory se částečně dochovala pozoruhodná šablonová výmalba (zřejmě z 1. poloviny 20. století) a v jižní stěně pozůstatek otopného zařízení. Ve shodném podlaží pozůstatek černé kuchyně (dnes koupelna), do níž je vstup uzavřen klasicistními dveřmi. Rovněž prostora druhého dvorního polopatra má trámový strop. Do místnosti se vstupuje dřevěným lehce okoseným portálkem s dekorativně probraným překladem. Podkroví je dnes zobytněné. Do suterénu se vstupuje z chodby v přízemí. Horní úroveň sklepa je valeně zaklenutá z pískovcových kvádrů, zbylé úrovně jsou vytesány vč. schodišť do skalnatého podloží.