dům

Původem pozdně gotický dům z první čtvrtiny 16. století. Upravován dále v baroku a 19. století.Dům, postavený na hloubkové úzké pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Je štítově orientován. Přízemí je do náměstí otevřeno podloubím, přístupným jedním polem půlkruhové kamenné arkády. Podloubí je zaklenuté jedním polem křížové klenby. Vstup do domu, který je situován napravo, je zvýrazněn pozdně gotickým hrotitým kamenným portálem s přetínavými pruty. Při pravé straně portálku je zřejmě kamenné sedátko. Vstup vyplňují novodobé dvoukřídlé dveře. Nelevo od portálku je pravoúhlý otvor krámského výkladce, uzavřený pozdně klasicistní okenicí 2. poloviny 19. století. Patro vstupního průčelí je tříosé. Všechny osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory, lemované po obvodu prostými šambránami. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, dále nečleněná, dovnitř otevíravá, odsazená za líc fasády (z dobové pohlednice z počátku 20. století je patrné, že okna byla dvojitá, vnější osazená do líce a ven otevíravá, členěná do šesti tabulek). Na patro je nasazen trojúhelný štít, prolomený zhruba v polovině výšky dvojicí malých na výšku obdélných okének. Okénka jsou jednokřídlá, v základním členění do T, přičemž horní třetina je dále členěna dvojicí svislých příčníků (zřejmě konstrukce 1. 1/4 20. století). Štít je dnes pokryt na koso kladenými eternitovými šablonami tzv. do obvodového rámu (ještě na počátku 20. století byl opatřen lomenicí). Střecha domu je sedlová, krytá na koso kladenými eternitovými šablonami. Jelikož v době fáze orientačního terénního průzkumu nebyl objekt přístupný, je následující popis interiéru převzat z níže citovaného souhrnného SHP města. Vstupní síň za vstupním portálkem je klenuta valenou klenbou. Sousední prostora vlevo je zaklenuta křížovou klenbou s mírnými hřebínky. Zadní trakt obsahuje segmentem klenutou chodbu a prostornou komoru s valenou klenbou. Komora je přístupná okoseným portálkem. V polopatře a částečně i v prvním poschodí jsou trámové stropy. Do suterénu se vstupuje ze síně. U paty schodiště je osazen lehce zalomený okosený portálek, jímž je přístupný prostor suterénu s půloválnou klenbou. Odtud přístup do dolního suterénu ve skále.