dům

Původem pozdně gotický měšťanský dům z 1. 1/2 16. století. Bližší stavebně historická geneze objektu by musela být určena detailnějším stavebně historickým průzkumem. Dům je postaven na hloubkové gotické parcele, v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Jedná se o podsklepenou jednopatrovou zděnou stavbu, štítově orientovanou ke komunikaci. Vstupní průčelí je v přízemí s plochostropým podloubím, otevřeným do náměstí půlkruhovým kamenným okoseným pozdně gotickým obloukem. Napravo od oblouku je vsazeno kamenné ostění záclonového okénka. Vstup do domu tvoří "středovou" osu. Je na výšku obdélný, uzavřený jednokřídlými do 2/3 prosklenými novodobými palubkovými dveřmi. Nalevo od vstupu je situován rozměrnější segmentově ukončený vjezd, uzavřený dvoukřídlými palubkovými vraty. Napravo od vstupu se pak dochoval ve vrcholu zaoblený krámský výkladec, který vně uzavírá dvoukřídlá okenice svlakové konstrukce, zavěšená na kovových trnech (zřejmě klasicistní záležitost). Nad výkladcem je analyticky prezentován pískovcový blok ostění s nápisem. Patro průčelí je čtyřosé. Okenní otvory jsou pravoúhlé, lemované šambránami s obvodovými lištami. Parapety oken jsou kamenné a dle profilace by se mohlo jednat o barokní prvky. Okenní otvory jsou vyplněny dvojitými špaletovými okny. Okna jsou dvoukřídlá, dále nečleněná. Mezi 2. a 3. osou je umístěna velmi mělká půlkruhová nika. Patro je ukončeno korunní římsou, na níž je nasazen trojúhelný štít prolomený ve dvou úrovních čtveřicí okének (2 a 2). Štít je dekorativně obložen břidlicovými šablonami. Střecha domu je sedlová, krytá na koso kladenými eternitovými šablonami. Krov je hambalkový s centrální stojatou stolicí. Použité řezivo je tesané, spoje jsou plátované na rybinu, jištěné dřevěnými hřeby. Dvorní průčelí bylo nepochybně upraveno ve 2. polovině 20. století. Ve fasádě byla osazena trojdílná okna. Vstup na dvůr je vyplněn typovými dveřmi. Prostory dvoúrovňového suterénu jsou valeně klenuté. Spodní úroveň byla ve 2. polovině 20. století obetonována. Přízemí je zaklenutá. Vstupní chodba valenou klenbou, stejně je zaklenuta i přilehlá východní místnost. Vlevo při podlobí je místnost zaklenuta jedním polem křížové klenby. Uprostřed dispozice se nachází síň, zaklenutá segmentem. Ze síně je nástup do patra i suterénu. Dvorní trakt tvoří valeně zaklenutá chodbička a západně od ní klenutá komora. Vstup do komory je kamenným neprofilovaným portálkem, uzavřeným železnými dveřmi s lícovým překřížením pásky a s florálními motivy (čtyřlistými květy) - nelze vyloučit, že se jedná o barokní konstrukci. Vstup do suterénu je vyplněn dvoukřídlými svlakovými dveřmi s vnějšími esovitými závěsy. Mimo těchto výplní jsou v přízemí rámové dveře s výplněmi a dřevěnými obložkami. Patro je plochostropé, novodobě upravené. Za zmínku stojí pozůstatek černé kuchyně, situovaný napravo od schodiště.