dům

Dnešní objekt vznikl spojením dvou pozdně gotických domů (z počátku 16. století). Levému objektu patří suterén a dispozice se zadní komorou i chodba, komora pravého objektu. Barokně upravován. Úpravami prošel i ve druhé polovině 19. století. Bližší stavebně historická geneze objektu by musela být určena detailnějším stavebně historickým průzkumem.Dům je postaven na dvojici hloubkových gotických parcel, v řadové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Jedná se o podsklepenou jednopatrovou stavbu, štítově orientovanou ke komunikaci. Vstupní průčelí je v přízemí i patře čtyřosé. Přízemí člení pásová rustika. Segmentově zaklenutý vstup do domu je ve druhé ose od západu. Vstup uzavírají secesní dvoukřídlé dveře, rámové konstrukce s výplněmi a proskleným nadsvětlíkem. Zbylé osy přízemí tvoří pravoúhlé secesní výkladce a vstup do krámku (3. osa od západu) s plechovými roletami. Přízemí je od patra odděleno profilovanou kordonovou římsou. Okenní otvory patra jsou na výšku obdélné, lemované pásy vpadlých šambrán. Okna jsou dvojitá, trojkřídlá (do T), ven i dovnitř otevíravá. Mezi 2. a 3. okenní osou je umístěna půlkruhově ukončená nika s pozdně barokní plastikou P. Marie. Na profilovanou korunní římsu je nasazen trojúhelný štít s dekorativním břidlicovým obkladem. Dvorní průčelí je hladce omítnuté, s prkenným štítem. Okna sníženého přízemí (přístavku) jsou novodobá zdvojená, jednokřídlá, nečleněná. Hladce omítnuté dvorní průčelí je novodobě upravené. Okenní otvory jsou pravoúhlé, na výšku obdélné. Okna jsou jednokřídlá, nečleněná. Svisle obedněný trojúhelný štít je prolomen dvojicí menších obdélných okenních otvorů.V přízemí v přední části dispozice valené klenby s trojúhelnými výsečemi. Ze síně za vstupem z náměstí se vstupuje bohatě zdobenými pozdně klasicistními dveřmi do střední části dispozice, kde je vloženo schodiště s kovovým klasicistním zábradlím. V zadním traktu probíhá středem dispozice segmentově zaklenutá chodba na dvůr. K chodbě po obou stranách přiléhají komory s valenými klenbami. Komora nalevo je přístupná pozdně gotickým sedlovým portálkem. Do suterénu se vstupuje z předsklepí s valenou klenbou pozdně gotickým sedlovým portálkem do sklepní prostory zaklenuté kamennou valenou klenbou. Nižší úrovně suterénu jsou obetonované. Polopatro i patro plochostropé.