Letní sklep

Volně stojící budova v areálu košumberského pivovaru, umístěná naproti sladovně, částečně zapuštěná do svahu u schodiště ke hradu. Dvoukřídlá zděná stavba se sedlovými střechami je v nároží protažena o vstupní rizalit, jehož průčelí naproti sladovně má podobu barokní edikuly. Tato stěna s melce odsazenými boky je členěná omítaným soklem, profilovanou podbrádkovou římsou a centrálně umístěným vstupem v hluboké půlkruhově zaklenuté nice. Nad římsu vystupuje edikulový štít s volutovými boky na nízké atice, zakončený trojúhelným frontonem lemovaným římsou. V ose štítu je prolomené obdélné okno s omítkovou šambránou na parapetu. Vstupní dveře barokního typu jsou pobíjené klasovitým bedněním ze širokých prken. Do podstřeší vede ze zadního štítu přímý vstup s kamenným ostěním. Na podélné boční stěně se pohledově uplatňují novodobé malby z 20. let 20. století s výjevy popíjejících doplněnými již nečitelnými nápisy. Navazující boční křídlo má jednoduchou hladkou fasádu s jediným oknem a sousedním vstupem v omítkových segmentových šambránách.