dvorní trakt

Severní strana náměstí před kostelem,na hradbách ve dvoře domu č. p. 42/28, přístupné chodbou domu. Dvoupodlažní stavba na obdélném půdorysu, zčásti zděná a zčásti roubená. Dvoupodlažní, v přízemí zděný a v patře roubený a hrázděný domek se sedlovou střechou, okapově orientovaný na severní straně hradeb. Krytina cementové tašky, krov jednoduchá stojatá stolice se střední vaznicí, hambalky a zavětrováním u štítů. Směrem do dvora pomocí námětků přetažená střecha přes zápraží a dřevěnou pavlač na prostých, nezdobených trámech, se sloupky bez ozdob a bedněním ze svisle kladených prken. Na severní straně rovněž protažené stropní trámy v místě bývalé pavlače a v západní části severního průčelí dřevěné svlakové dveře se svislým bedněním, které vedly na tuto pavlač. V pravé části přízemí ze dvora vstup, nalevo od vstupu dvě malá, obdélná okénka. Přízemí do dvora zděné a omítané, patro má severní stěnu roubenou z téměř kulatých trámů, se širokými spárami vyplněnými mazaninou a jedním oknem s ostěním z dřevěných hranolů. Směrem do dvora je patro zčásti hrázděné, s hliněnou vymazávkou. Patro je plochostropé, s trámovými stropy a prkenným záklopem, spáry mez prkny jsou v bývalé obytné části kryté laťkami. Přízemí severní stěny je zděné,neomítané, z nepravidelných velikých pískovcových kamenů, s obdélným okénkem s kamenným, masivním ostěním.