vodárenská věž

32. Oválná vodárenská věž se nachází v parku nedaleko severního průčelí oranžérie. Lomové zdivo věže se u paty rozšiřuje a přes mohutný obloun přechází ve vysoký hladký sokl zvýšeného přízemí. Hlavní vstup proražený na jihozápadní straně je přístupný po přímém jednoramenném schodišti. Jeho boční parapety se stupňovitě zvyšují a u vchodu jsou osazeny dvěma koulemi. Vstupní portál má tvar vysokého lomeného oblouku, který je zvýrazněný cihlovou armaturou, na kterou ve výšce dveří navazuje kamenné armování ukončené soklem. Vchod je osazený nově zhotovenými železnými dveřmi a světlík chrání jednoduchá kovaná mříž. Kamenná pásová římsa odděluje přízemí od druhého podlaží, které je prolomeno čtyřmi sdruženými otvory. Lomená okna jsou zdobena cihlovou a kamennou armaturou a mají šikmý kamenný parapet. Výrazná korunní římsa je doplněná krakorci, které vynášejí vlastní nádrž zděnou z režných cihel a zdobenou slepými arkádami. Lomené oblouky arkád jsou členěny úzkými štěrbinovými otvory, které jsou opět lomené a každý druhý je slepý. Koruna zdiva je prolomená řadou malých průduchů. Jehlancová střecha krytá měděným plechem je ozdobena dřevěnou polygonální lucernou, která je zakončená jehlou s praporcovou korouhví.