dům

Dnešní dům vznikl spojením dvou velkých pozdně gotických domů. Z gotických staveb se dochovala část nadzemního zdiva a suterén. Přestavby v období klasicizmu 1. 1/2 19. století. Bližší stavebněhistorická geneze objektu by měla být určena zpracováním detailnějšího stavebněhistorického průzkumu. Dům, nepravidelného půdorysu, je součástí řadové zástavby severní fronty náměstí. Hlavní vstupní průčelí je do náměstí otevřeno čtveřicí okosených kamenných oblouků podloubí, přičemž u obou oblouků na pravé straně přechází okosení v drobný oslý hřbet. Podloubí je v rozsahu prvních tří arkád plochostropé, pravé krajní pole je zaklenuto plackovou klenbou. První osu zleva v podloubí tvoří pravoúhlý vstup, zvýrazněný portálem s obvodovou lištou a plastickým dekorem v překladu. Vstup vyplňují dvoukřídlé klasicistní dveře (nepochybně současné s portálem) se zámečnickými prvky vycházejícími ještě z pozdně barokního tvarosloví (zřejmě okolo 1800) - přítažník, klíčový štítek. Napravo od tohoto vstupu je situována šestice na výšku obdélných okenních otvorů. Čtvrtý, pátý a šestý okenní otvor zleva jsou zvýrazněny zdobně vyvedenými kamennými klasicistními ostěními. Okenní otvory vyplňují dvojitá, čtyřkřídlá okna. Okna jsou dělena do tzv. latinského kříže, vnější jsou osazena v líci fasády. Spodní křídla vnitřních oken jsou dále děleny subtilními příčníky na dvě poloviny. Klapačky vnějších i vnitřních oken mají dvojici svislých drobných oblounkových profilů. Okna lze datovat zhruba do poslední 1/3 19. století. osmou krajní osu zleva v podloubí tvoří rozměrnější segmentově zaklenutý vstup, uzavřený novodobými dvoukřídlými vraty. Hladce omítnuté patro hlavního průčelí je devítiosé. Všechny osy tvoří na výšku obdélné okenní otvory, lemované pouze iluzivními paspartami. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá, dělená do tzv. latinského kříže, vnější osazená v líci fasády. Všechna křídla jsou dovnitř otevíravá. Patro je ukončeno profilovanou korunní římsou. Střecha domu je sedlová s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou dvojitě kladené pálené bobrovky.Za vstupem v první ose zleva se nachází plackovou klenbou zaklenutá síň, odkud pokračuje chodba na dvůr zaklenutá plackami a segmentem. Mezi síní a chodbou se nachází vstup uzavřený dvoukřídlými rámovými dveřmi s kazetovými výplněmi, osazenými do dřevěné obložkové zárubně. Nade dveřmi je segmentově ukončený prosklený nadsvětlík. Ze síně směrem k východu se nachází plochostropá místnost výčepu. K ní zezadu přiléhá plackovou klenbou zaklenutá prostora. Trojicí polí placek do meziklenebních pasů je zaklenuta místnost východně od výčepu. Směrem do dvora navazuje na tuto prostora s valenou klenbou. Průjezd při východním okraji domu je zaklenut zčásti lehce stlačenou valenou klenbou. Patro je plochostropé. Pod schody do patra se nachází vstup do sklepa. Okoseným pozdně gotickým portálem se vstupuje do valeně klenutého prostoru. Napravo pokračuje schodiště, ze kterého se rozvětvují vstupy do předního i zadního suterénu ve skále.