brána s brankami a plastikou lva

Vjezd do areálu tvořen hlavní pilířovou bránou, umístěnou ve střední ose mezi protějškovými objekty vrátnic. Brána s vrátnicemi spojena dvěma shodnými úseky původní litinové mříže na kamenné omítané podezdívce, při nárožích vrátnic po jedné mřížové brance pro pěší. Hlavní brána areálu tvořena dvěma hranolovými zděnými hladce kvádrově bosovanými pilíři, nesoucími hladký vodorovný překlad, ukončený římsou na nízkých konzolkách. Nad římsou hladký stupňovitý podstavec, na něm plastika ležícího českého lva, se zlacenou korunou na hlavě, který přední tlapou přidržuje zlacené žezlo. Vrata dvoukřídlá tvořená původní litinovou mříží se svislými tyčemi čtvercového průřezu, vodorovně přepásanými. Mříž zdobena dekorovanými vloženými ovály. Svislé tyče ve vrcholech s hroty. Za pilíří brány po jednom válcovém kamenném pilířku pro uchycení otevřených vrat. Pilířky dekorativně ukončeny na horní straně plastickým květem - západní pilíř má vrchol uražený. Na stranách pilířů hl. brány symetricky řešené ohrazení s brankami u nároží vrátnic. Mříž plotu na kamenné omítané podezdívce, dělená svislými tyčemi čtvercového průřezu, vodorovně přepásanými, zdobena dekorovanými vloženými ovály. Svislé tyče ve vrcholech s hroty. U nároží strážních domků branky s jednokřídlými vrátky, tvořenými stejnou mříží jako ohrazení a vrata hl. brány.