škola

Zděná, omítaná jednopatrová budova na obdélném půdorysu o 7 × 2 okenních osách. Hlavní, jižní průčelí se zvýšeným přízemím je orientováno do náměstí, obdélný portál vstupu je přístupný po předsazeném dvoukřídlém schodišti s kovaným zábradlím. Fasáda byla v 60. letech znehodnocena novodobou úpravou, ale po nedávné rekonstrukci byla opětovně rehabilitována. Plochy fasád člení lisénové rámy, pásová kordonová římsa a profilovaná korunní římsa. Okna opatřená profilovanými podokenními římsami jsou osazena v líci fasády, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková. Nad jižním vstupním portálem trojúhelný fronton. Na západní fasádě je osazen pískovcový znak tepelského kláštera. V severním průčelí obdélný vstup s nadsvětlíkem v pískovcovém ostění, nad ním osazena obdélná kamenná deska s vytesaným latinským nápisem s chronogramem: „PRAESVL / IOHANNES CULTOR MURESIVS / VRBIS A VIVS IN EXTRUXIT FORTIA / FULCRA SCHOLAE / 1572 /“. (Opat Jan Meiskönig, zvelebovatel tohoto města, postavil silné základy školy.) Mansardová střecha je pokrytá eternitovými šablonami. Interiér: nástupní chodba plochostropá, přízemí částečně klenuté. Vlevo síň klenuta valeně s pětibokými lunetami. Ve středu chodby vpravo nástup na schodiště s pruskou klenbou. Místnosti v patře plochostropé.