kostel sv. Barbory

Kostel stojí ve středu obce Chválkovice při hlavní průjezdní komunikaci, kterou provází poutní alej na Sv. Kopeček. Kostel je orientovaný, s mírnou výchylkou podélné osy proti směru hodinových ručiček. Je tvořen jedinou lodí s nepravidelným trojbokým závěrem a dvoustupňovými opěráky, se sedlovou střechou krytou eternitem (dříve břidlice). V ose západního průčelí je mohutná hranolová třípatrová věž s nižší válcovou hmotou schodiště přistavěnou z jižní strany. Věž je zakončena rovnou římsou a obloučkovou atikou, architektonicky členěna patrovými římsami a lizénovými rámy. Okna věže drobná střílnová, v posledním patře velká s půlkruhovým zakončením. Podobná okna jsou v lodi a presbytáři, jen střední okno v závěru je slepé, zazděné, ukončené lomeným obloukem. V přízemí věže je hlavní vstup do kostela tvořený pravoúhlým kamenným portálem s trojúhelníkovým rozlomeným tympanonem, v jehož vrcholu je drobný reliéf Panny Marie. Z jižní strany je k lodi přistavěna sakristie krytá pultovou střechou, vstup do sakristie rámuje kamenné ostění, stejně jako druhý vstup z jižní strany lodi. Fasády kromě věže jsou hladké, novodobý nátěr kostela je řešen v několika odstínech světlé okrové barvy, lemování oken a lizény na věži jsou bílé.