sousoší poutníka s andělem

Sousoší stojí při hlavní silnici u parku ve Chválkovicích, na severní straně poutní aleje. Je vysoké cca 4,5 m, materiálem je pískovec. Asymetrický postament stojící na dvou kamenných stupních je složen ze dvou nestejně vysokých hranolových podstavců propojených konkávně stoupající zídkou. Pravý podstavec s andělem je vyšší a diagonálně pootočený vůči podélné ose sousoší. Podstavce i spojovací zídka jsou opatřeny soklem a zakončeny profilovanou římsou, stěny postavců jsou členěny obdélnými rytými rámy, nahoře a dole zakončenými půlkruhem s odsazením. Na zídce mezi podstavci je vsazena obdélná deska z bílého mramoru a nápisem a chronogramem: „POSPICHEJTE VĚRNÍ POUTNÍČKOVÉ / VE VŠÍ DŮVĚŘE K LASKAVÉ MATCE BOŽÍ. / PŘENESENO O JUBILEU SV. METODA.“ (tučně vyznačena větší písmena). Postava anděla vpravo stojí v kontrapostu, hlavu má otočenu k pravé straně směrem k poutníkovi, v obou rukách po své levé straně drží ve výši ramen reliéf Panny Marie Svatokopecké. Prostovlasý anděl má nahá ramena a paže, nařasený oděv končí pod koleny, po levé straně povlává v bohatých záhybech. Poutník stojí o něco níže v pokleku, levou ruku má položenu na prsou, pravá je vztažena k andělu, avšak je uražena. Poutník vzhlíží k andělu s obrazem Panny Marie. Je oblečen do nařasených šatů sahajících po kolena, přes ramena má přehozený vlající plášť, na zádech klobouk, na pravém boku mu visí růženec. Dle M. Perůtky pořízeno za opata kláštera Hradisko Roberta Sancia (1721-1732).