budova A

4. budova A Hrad z počátku 15. století, 1. zpráva k roku 1408. Hlavní budov tvoří obdélný trojprostorový dvoupodlažní palác orientovaný v jihozápadním rohu areálu, vlevo od vstupní brány. Palác byl určitou dobu třípodlažní, pod klenbu přízemí byly vložené stropy z ocelových nosičů, tyto byly ke konci 20. století vybourány. Třípodlažní je rovněž západní část paláce, se třemi páry okenních otvorů nad sebou v západním průčelí. Na západní straně věžovitý hranolový přístavek schodiště s kosedélnými okny do čtyř podlaží, věž je ukončená sedlovou střechou a komínem bývalé sladovny z doby využití paláce pro pivovarnické účely v 19. století.. Částečně zachovaná barokní fasáda s dvouetážovým západním štítem, v současné době ze štítu zachovaná je spodní část s obloučkovými záklenky vlysu z větracích elipsovitých otvorů nad hlavní římsou, ukončeným po stranách volutami. Analogicky je řešený západní štít schodiště, štít je menší dvouetážový nad mohutnou hlavní římsou s trojúhelným štítem ukončeným piniovou šiškou uprostřed a po stranách volut. . Hlavní budova paláce měla sedlovou střechu s barokním krovem .Štít byl dvouetážový, ukončený volutami, se čtyřmi elipsovitými větracími otvory, dvěma okénky nad nimi, nad dělící římsou byl trojúhelný štít s profilovanou římsou, po stranách a ve vrcholu byl štít ukončený piniovými šiškami. / Štít je v současné době z důvodu havarijního stavu, a po demontáži krovu snesený /. Na severním průčelí hradu uprostřed patra dvě pravoúhlá profilovaná kamenná ostění,nepravidelná, se stopami dalších úprav a druhotného použití článků, v současné době značně poškozená.V rohu u věže novější obdélný otvor, v pravé, východní části vstupní otvor se segmentovým záklenkem Pod ním sdružené ostění v severovýchodního rohu novodobá, z pískovcových kvádříků, provedená bez dochované fotodokumentace, jen podle zaměření po zřícení této části severní stěny v 80. letech 20. století. Uprostřed průčelí, nad nově dozděnou klenbou, další vstupní otvor se segmentovým záklenkem. V přízemí v rohu u věže vstup do západní místnosti přízemí paláce, hlavní prostor je přístupný úzkým průchodem ve zdivu uprostřed průčelí, vpravo od něj, částečně v zemi, zbytky širokého oblouku s půlkruhovým kamenným záklenkem. JIžní průčelí je dvoupodlažní s pěti okenními obdélnými okenními otvory v každém patře. Výplně otvorů v celém paláci scházejí. Na jihozápadním rohu paláce je dochované torzo hlavní římsy, která při odbourání krovu na jižním průčelí zcela zanikla. Přízemí hradního paláce je trojprostorové, zaklenuté půloválnými valenými kamennými klenbami, klenba středního prostoru byl zčásti zřícená a je nově dozděná. V části 1. patra jsou dochované křížové klenby s hřebínky, mezi místnostmi je portál s půlkruhovým záklenkem. Trámové stropy 1 i druhého patra v 80. letech 20. století zanikly při demontáži krovů. Sklepy pod hradem, přístupné ze západního sálu přízemí paláce nebo samostatným vstupem z Panského dvora vedle č. 80 jsou o několika úrovních, přední, přístupný z Panského dvora tvoří trojlodní ve skále vyhloubený sál, jehož podpory tvoří šest sloupů vytesaných přímo ze skály, směrem na západ vede úzká, ve skále vytesaná chodba do západní části přízemí s půloválnou, valenou kamennou klenbou. Z chodby se směrem severním sestupuje do dalšího, ve skále vyhloubeného prostoru, který je propojený s přízemím paláce. Dvě místnosti mají po stranách zbytky lavic vytesaných do skály,některé prostory jsou valeně zaklenuté pískovcovými kvádry. Krytina paláce na provizorních vaznících rovněž provizorní, z vlnitého eternitu. Dokončení stavu: Zachovat autentická kamenná ostění, rekonstrukci provádět podle dochovaného zaměření a to i v konstrukčních detailech, které by se měly měnit jen výjimečně a to pouze z důvodů statického zajištění. Při obnově pro další využití zvážit rozsah rekonstrukce, která by měla být provedena pouze za účelem presentace vlastní stavby, bez jakéhokoliv komerčního využití, které by znamenalo novodobé doplňky stavby, a to včetně oken a dveří. Rekonstrukce by měla být spíše náznaková, s omezením domovních instalací. Připustit je možné zřízení nového dřevěného schodiště ve schodišťové věži. Dochovanou disposici neměnit, a to ani v případě, že by průzkumem byly doložené starší etapy stavby. Případné komunikační propojení jednotlivých pater a prostorů zvolit novodobé, bez historizujících detailů. Jako krytinu zvolit tašky bobrovky. Dokončení stavebního vývoje: Hrad byl roku 1428 vypálen a brzy obnoven. V roce 1621 získali hrad Jezuité, kteří ho okolo poloviny 17. století přestavěli. V 18. století byl hrad přestavěn a sloužil jako část pivovaru. V 2. polovině 20. století zůstal bez využití, v 70. letech 20. století byl demontován původní krov a až v 80. letech po havárii části zdiva byl objekt zakryt provizorní plochou střechou. V 60. letech v průběhu statického zajištění sklepů a hradeb byly na hradě prováděny injektáže, při zřícení části obvodového zdiva v severovýchodním rohu se ukázalo, že práce byly provedeny velmi nekvalitně, Zřícená byla také více než polovina valené klenby sálu v přízemí.