budova B

5. Budova B, naproti hlavnímu paláci, v prodloužení budovy E, pouze ohradní zeď severní strany nádvoří až k budově C. Původně patrový palác na severní straně hradního paláce naproti hlavnímu paláci. Do konce 20. století byla zachovaná přízemní část s půloválnou kamennou klenbou. Z přední části se dle průzkumu D. Líbala sestupovalo do hlubokého sklepa ve skále, vstup není v současné době znatelný a byl zřejmě zavalený při demolici. Zachovaná je severní zeď tohoto paláce a to včetně zdiva patra. Uprostřed se zachovalo jedno pravoúhlé okno v hlubokém velikém výklenku, ve kterém je výklenek okna se sedile, okno i výklenek mají segmentové záklenky, okno je zčásti zazděné, zůstal pouze obdélný otvor s mřížkou ze svislých prutů. Druhé okno bylo v náznaku, bez logického řešení, zřejmě ke konci 20. století naznačeno po zřícení části zdiva, v novodobém tvaru z cihel.Pod tímto novotvarem vpravo, je rovněž v novém, ale kamenném zdivu další, menší okno se segmentovým záklenkem. Starší dokumentace k těmto detailům zatím schází. Ve východní části přízemí je segmentově zaklenutý průchod, do sousedního dvora, na východní stěně, která je současně částí západní stěny dalšího objektu, / budovy C hradu / je viditelný otisk klenby přízemí. Celá zeď je ukončená kamennými, pískovcovými deskami, a taškami, mezi budovou C a zbytkem budovy B je pultová atika krytá kamennými deskami, v severovýchodním rohu je atika ukončená hranolovitým nízkým podstavcem se zúžením a římsičkou, asi pro piniovou šišku.