budova D

6. budova D Areál hradu na Mírovém náměstí, jedná se o budovu D východně od hlavního paláce směrem k arkádové lávce. Budova D je k jádru hradního paláce připojena na východní straně jako prodloužení paláce. Budova D je jedno poschoďová, se sedlovou střechou s hřebenem nižším, než byl hřeben střechy hradu. Na rozhraní budovy A a budovy D je na severním průčelí mohutný opěrný pilíř. Zdivo je z nepravidelných pískovcových kvádříků, se zbytky omítek, krytina novodobá, tvarovaná lepenka, která nahradila starší bobrovky, na jihu a do dvora je členěná volským okem. Volská oka byla původně dvě. Při výměně krytiny za lepenku byla odbouraná atika východního štítu, která byla cihelná, v šíři jedné cihly, krytá bobrovkami. Větrací otvory v novém štítu jsou o něco výš, než byly původní. V severním průčelí je osazený raně barokní kamenný portál s ušima.Nad ním v patře jeden obdélný okenní otvor se segmentovým záklenkem, vlastní okno schází. V levé části patra do dvora jeden obdélný, nízký větrací otvor. Východní průčelí je bez oken, pouze v nově postaveném štítu jsou dva obdélné ležaté větrací otvory. Rovněž v jižním průčelí jsou v patře dva obdélné větrací otvory s kamenným ostěním. Krov je nepřístupný.V interiéru jsou v přízemí čtyři pole křížové klenby bez hřebínků, sklenuté do hranolového pilíře, patro je přístupné pouze z budovy paláce A, plochostropé.