dvorní trakt

2. dvorní trakt - Mírové náměstí jižní strana, nad příkopem na hradbách u bývalé České brány. Dvoupodlažní zděný dům, z ulice přízemní, z jižní a západní strany dvoupodlažní, na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou orientovaný je štítem do bývalého příkopu u České brány. Zdivo je ve spodní části z pravidelných pískovcových kvádříků na skalním podkladě, přízemí z lomového kamene a západní štít z cihel. Krov vaznicový, s dvojitou stojatou stolicí, krytina pálené drážkové tašky. Přízemí je plochostropé, suterén přístupný zvláštním vstupem v jihozápadním rohu dvora a kamenným, úzkým schodištěm, je zaklenutý čtyřmi poli křížové klenby bez hřebínků, se středním pilířem, u schodiště pásem valené klenby z pískovcových kvádříků. Na severním průčelí do dvora je vstup do přízemí a jedno nové okno, uprostřed nad římsou je bedněný podávací vikýř se sedlovou střechou, jižní průčelí má v pravé části vstup do suterénu, s pravoúhlým kamenným portálem, dvě malá suterénní okna s hladkými kamennými ostěními, v patře / přízemí / jsou čtyři, pravidelně rozmístěné okenní osy, s novým štukovým ostěním a novými okny dvoukřídlými, dělenými na 6 tabulek osazenými v líci fasády. V západním průčelí je v suterénu vlevo okénko na schodiště se segmentovým záklenkem, vpravo okno do suterénu, opatření novou prosekávanou mříží z prutů, v patře dvě okenní osy s původně kamenným, po dožití nyní štukovým ostěním, s novými, dvoukřídlými okny dělenými na 6 tabulek, půda je prosvětlena dvěma menšími okny , vlastní okna nová, s dělením na 4 tabulky.