mlýn zv. Dolní Strakův

Dvoupodlažní dům samostatně stojící poblíž silnice, zděný obytný dům na obdélném půdorysu se sklepem ve svažujícím se terénu a s přistavěnou obdélnou zděnou mlýnicí v ose obytného domu, chlévy na obdélném půdorysu se sedlovou střechou postavenými kolmo na mlýnici na severní straně dvora, bránou na západní straně dvora se segmentovým záklenkem uzavírající v severozápadním cípu, mezi chlévy a bývalou sýpkou dvůr, na západní straně dvora s bývalou patrovou sýpkou a kolnou. Obytné stavení má ze dvora v patře dvě okenní osy, v přízemí jedno okno do světnice a dvě okna do síně, vchod je ve stěně mlýnice. Mlýnice je z východní strany dvoupodlažní, ze dvora přízemní, má ze dvora dvě okenní osy a niku po okně vedle vstupu. Štítová jižní zeď má tři okenní osy v přízemí a dvě v patře. Okapové průčelí směrem má po dvou okenních osách v obou podlažích a půlkruhově z cihel zaklenutý výklenek ve sklepním podlaží předsazený zdi sklepa z pískovcových kvádříků. Vlastní sklep s valenou klenbou je vyzděný z pískovcových, pravidelně opracovaných kvádříků, v místě oblouku na fasádě je pata klenby, osa sklepa je kolmá na tento oblouk. Krytina na obytném domě betonové drážkové tašky, na mlýnici betonové tašky drážkové, staré, šedé barvy.