dům

Dům stojí východně od města v mělkém sedle jižní části kamenného ostrohu, součást zástavby ulice 1. máje. Řadový průjezdový dům se dvěma štíty, se sedlovými střechami, štítově orientovaný ke komunikaci. Dům vznikl zřejmě přestavbou dvou sousedních domů a jejich spojením širokým průjezdem. průjezd je v současné době opatřený dvoukřídlými, asymetricky řešenými vraty na z fošen trámové konstrukci, vrata byla zhotovena s použitím fotografie původních demontovaných vrat. Dům v mírně svažitém terénu je směrem do ulice dvoupodlaží, směrem do dvora je východní dům třípodlažní, západní dům byl po zřícení o jedno podlaží snížený. Přízemí obou domů jsou zděná z pískovcových kvádříků, částečně z lomového kamene, 1. patro východního domu je roubené, 2. patro hrázděné, jednoduché konstrukce. Oba domy jsou trojprostorové, se síní a místnostmi přístupnými ze síně ve všech patrech. V přízemí jsou valené klenby s lunetami ve všech prostorách s výjimkou jižní místnosti východního domu, kde byl obnoven podél dochovaných zbytků strop z drobných povalů. Patra jsou plochostropá. Směrem do ulice má východní dům v přízemí malé čtvercové okno s kamenným ostěním a původní mříží, nad ním dvě okenní osy s dvoukřídlými okny dělenými na 6 tabulek. Nad průjezdem je další čtvercové okno s kamenným ostěním, průčelí západního domu má v přízemí obdélný vstup a nad ním dvě okna s kamennými ostěními a okny dělenými na 6 tabulek. lomenice jsou obedněny svisle kladenými prkny, na východním domě byla osazena v lomenici dvě malá okna. Dvorní štít východního domu má po dvouokenních osách v každém patře, západní dům, kde je v přízemí zbytek zbořené sýpky, má v přízemí jedno okno s kamenným ostěním a v patře 1 okno a vstup do prostor bývalé sýpky, nyní vede na nově zřízenou terasu na klenebním pasu dochovaném ze sýpky. Lomenice jsou ze svisle kladených prken, v lomenici východního domu byla osazena dvě menší okna pro prosvětlení půdy. Krovy jsou novodobé, krokvové s kleštinami, a námětky směrem do dvora, krytina tašky bobrovky. Komíny jsou nově vystavěné v místech zbytků topenišť, na východním domě byl směrem do dvora osazený štěrbinový vikýř a pultový vikýř pro prosvětlení nově využitého podkroví. Dvorní průčelí východního domu má v přízemí uprostřed vsup s kamenným ostěním, jedno okno pod průjezdem a jedno okno v jižní místnosti. Okno nad průjezdem s okoseným ostěním je obklopeno zbytky původní omítky, přetažené na kámen, kolem kamene vyhlazené, jinak hrubě zatřené. Omítka byla restaurátorsky zpevněna. V patře východního domu nad vstupem do přízemí je na rozhraní zděné a roubené konstrukce vstup z dřevěného venkovního schodiště do horní síně a dvě okenní osy, v 2. patře je krytá pavlač se zábradlím ze svisle kladených prken a archaickými sloupky s pásky tvořícími oblouky, vše jsou novodobé, nepříliš zdařené kopie z poloviny 20. století. U západního domu je ve střední části vstup kamenným ostěním do nově zaklenuté síně se schodištěm do patra, a dvě okna do světnice na jihu. Na vstupem do síně západního domu je bývalý východ na pavlač, v interiéru přístupný po několika kamenných schůdcích. Všechny kamenné portály i okenní ostění mají okosení s výjimkou opukových ostění uličního průčelí západního domu. Ze síně západního domu je po kamenném schodišti přístupný hluboký sklep vytesaný ve skále pod severní polovinou západního domu, pravděpodobně přesahuje půdorys vlastní budovy.