dům

5 - 2406 - 1 - dům č.p. 249 Objekt u křižovatky Konojedské silnice a obchvatu města, na Českolipském předměstí. Patrový volně stojící obytný dům bývalé zemědělské usedlosti, přízemí roubené s podstávkami, se zděným rozšířením o světničku, chlévy a síň zděné, patro roubené s pavlačí. Chlévní, trojdílný obytný dům se zaklenutou síní, plochostropou světnicí a zaklenutými chlévy. V patře horní síň, ze které je přístupná vtažená pavlač nad chlévy s přístupy do komor a horní světnice. Krytina eternitové šablony. Ve štítové západní stěně v přízemí tři okenní osy, dvě okna mezi třemi sloupky podstávka a jedno okno do zděného přístěnku. Okna dvoukřídlá, s dělením na 6 a 4 tabulky, rozměry v patře novodobé, upravené ke konci 20. století. Severní průčelí bez oken, s výjimkou malého okénka do komory za síní.