hospodářská budova

5-2410-1 dům č.p. 32 zv. „ptačí domek“ - hospodářská budova (původní číslo popisné 148/32 - dnes pouze č.p.32) Objekt na konci jižní části skalního ostrohu na Českém Předměstí v ulici 1. máje. Přízemní zděné stavení na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s hřebenem orientovaným rovnoběžně s komunikací. Stavba je zděná z omítaných pravidelných pískovcových kvádříků, krov vaznicový, stavba je plochostropá, bez podhledu, krytina tašky bobrovky, na jižní straně dochovaná volská oka. Budova je východní stěnou propojená s obytným domem č.p. 32, západní stěna je ukončená štítem se segmentově zaklenutými podávacími dveřmi, dvěma okny a třemi větracími průduchy. Na severní stěně je vlevo okno do místnosti k křížovou klenbou přístupnou ze síně domu č.p. 32, v pravo je obdélný vstup a malé okénko. Na jižní stěně je zazděný otvor bývalých vrat a obdélné vstupní dveře na přilehlý dvůr. V interiéru se v místě navazujícím na obytný dům pod podlahou dochoval zbytek pece, v severovýchodním rohu je umístěno veliké topeniště bývalé barvírny, vyzděné z neomítaných pískovcových kvádříků, s půlkruhově zaklenutým vstupním otvorem, přizděné jsou malé nádrže ve výklencích kolem celého obvodu, komínové těleso je zachované jen v rozsahu přízemí pod střechou.