dům

5-2410-3 dům č.p. 61 zv. „ptačí domek“ (původní číslo popisné 146/61 - dnes pouze č.p.61) Objekt na Českém předměstí v ulici 1. máje na jižní straně okraje skalního ostrohu. Z ulice přízemní, z jižní strany trojpodlažní omítaný řadový obytný domek na obdélném půdorysu, užší stranou směrovaný do ulice, se sedlovou střechou. na jižní straně přistavěná terasa s využitím skalního ostrohu, a zřízeno novodobé schodiště na zahradu pod strmou skálou. Do ulice má domek dvě okenní osy s novodobými čtvercovými otvory a novodobými dvoukřídlými okny. Mezi okna, posunutý poněkud doprava, je vstup, novodobě upravovaný. Okna v dolním podlaží na jižní straně jsou obdélná na výšku, dvoukřídlá, dělená poutcem, v horním podlaží otevřená pavlač se zábradlím ze svisle kladených prken, na trámové konstrukci, se sloupky podepírajícími krokve. Na pavlač vedou vlevo vstupní dveře, vpravo jsou dvě obdélná okna, dvoukřídlá, dělená poutcem. Suterén pod dvěma obytnými patry na jižním průčelí má vstup na přistavěnou zděnou terasu vlevo, a vpravo jsou rovněž dvě obdélná okna. Průčelí jsou opatřená hladkou, novodobou omítkou, směrem do ulice odlišený sokl. Na jižní straně střešní okno, krytina novodobé plechové šablony, novodobý komín na severní straně poblíž hřebene střechy.