dům

5-2410-4 dům č.p. 30 zv. „ptačí domek“ (původní číslo popisné 145/30 - dnes pouze č.p.30) Objekt na jižní části skalního ostrohu na Českém předměstí v ulici 1. máje. Zděný dům na obdélném, podlouhlém půdorysu, směrem do ulice přízemní, s využitým podkrovím, směrem ke skalnímu ostrohu trojpodlažní, se suterénem, s dolními podlažími vytesanými do skály. Okapově orientovaný ke komunikaci, krytina eternitové šablony, ve střeše dvě menší střešní okna.Komíny dva, jeden v hřebeni a jeden poblíž hřebene na jižní straně, oba novodobé, omítané. V uličním průčelí je uprostřed vchod, obdélný otvor s novodobými dveřmi, a po stranách po jednom novodobém trojdílném okně.Podél celého jižního průčelí je v horním podlaží prosklená pavlač, v dolním podlaží, částečně vyhloubeném ve skále, s vyzděnou a omítanou obvodovou jižní zdí vpravo dvě novodobá okna, v dolním, suterénním podlaží v pravé polovině vystupuje na povrch průčelí skalní blok, levá část je omítaná. Uprostřed je novodobý vstup na skalní terasu, do skalního bloku jsou prolomená dvě menší okna. Vchod na skalní terasu a a okna vytesaná do skály. Ze skalní terasy novodobé schodiště na terasu zahrady v Kamenné ulici. Omítka hladká, novodobá. Intetiér je tříprostorový, dělený na síň a obytné místnosti po obou stranách síně. Podkroví bylo na konci 20. století upraveno jako další obytné místnosti, příslušenství je v prostorách spodního podlaží, vytesaných do skály.