nájemní dům Adolfa Bachera a Karla Pětníka

Nájemní dům Masarykova 401/6 se nachází v ose domovního bloku mezi Masarykovou a Radnickou ulicí v centru města Brna. Jde o zděný, omítnutý, podsklepený objekt se šesti nadzemními podlažími. V přízemí jej charakterizuje výrazný, reprezentativně pojatý průchod, orientovaný na jednu z hlavních dominant historické zástavby města Brna, Pilgramův pozdně gotický portál Staré radnice. Obchodní prostory v přízemí a patře jsou velkoryse pojaté, efektní je především prosklená spojovací chodba s dřevěnými výplněmi nad průchodem v ose průčelí. V dalších podlažích domu nad obchodním prostorem je průčelí střízlivě dekorováno geometrickým ornamentem a vpadlými plochami. Rytmus čtyřosého průčelí dotváří balkony osazené subtilním kovovým zábradlím s geometrickým vzorem ve druhém a pátém patře. Nad druhou a třetí osou se nad korunní římsou zdvihá segmentově završený štít se čtyřmi okénky. Do ulice Průchodní je pětiosé průčelí domu charakterizováno zkosenými rohy po stranách průchodu. V krajních osách jsou šestidílné okenní otvory (ve čtvrtém patře se segmentovým obloukem), pouze v prvním patře jsou okna čtyřdílná. Fasáda je obohacena figurálními i ornamentálními štukovými dekoracemi. Pod parapety oken třetího a čtvrtého patra se nacházejí vpadlá obdélná pole s figurálními motivy zobrazující putti se psem, s kozlem, s králíkem a přetahující se o koš s artyčokem. V interiéru domu je dochováno velkoryse pojaté schodiště se stáčenými rameny. Zábradlí má subtilní kovovou výplň s jednoduchým geometrickým vzorem. Schodištěm od úrovně druhého patra prochází výtahová šachta opatřená mříží s geometrickým dekorem, opakujícím ornamentální schémata ze zábradlí. Na podestách schodiště se nachází původní keramická dlažba s motivy palmet a kazet v černobílém schématu. V domě je dále zachována řada původních dveřních dřevěných výplní. V prostoru schodiště se nacházejí rozměrné kovové okenní výplně (částečně opatřené barevnými skly), jejichž dělení vytváří rytmický geometrický vzorec propojených čtverců a obdélníků. Schodišťová šachta je zastřešena proskleným světlíkem. Důležitý prvek interiéru představují obchodní prostory, situované v přízemí a prvním patře, kde je součástí prodejního prostoru i přemostění nad průchodem ke Staré radnici. Tento prostor má původní dřevěné výplně a nabízí průhledy jak do Masarykovy ulice, tak do ulice Průchodní. Do patra prodejny lze vystoupat po úzkém bočním schodišti s proskleným stropem.