městský dům

1) dům 2) chlévy 3) býv. židovská manufaktura na třídění vlny čp. 577 Městský dům čp. 3 je situovaný v severní frontě náměstí. Na východní část domu ve dvoře kolmo navazují přízemní chlévy. V závěru původního dvora stojí mohutná patrová budova bývalé židovské manufaktury na třídění vlny, dnes od dvora domu odděleno prkenným plotem. Z východní části dvůr ohrazen plnou omítanou zdí vyzděnou ze smíšeného zdiva. Zeď je z velké části obvodovou stěnou chléva, u budovy manufaktury zeď prolomena vjezdem ukončeným obloukem. 1) dům Jednopatrový zděný omítaný dům nad téměř čtvercovým půdorysem, situovaný v severní frontě Dolního náměstí. Střecha mansardového typu, pokrytá bobrovkami, na bočních stranách ukončená zděnými pološtíty. V hřebeni střechy nízký hranolový režný cihelný komín. Jižní průčelí do náměstí v přízemí o pěti a v patře o šesti osách, se středním mělkým rizalitem a soklem obloženým velkými pískovcovými deskami. Střední rizalit má vysoký hladce omítaný sokl a v nárožích po jednom vysokém iónském pilastru s kanelovaným dříkem. V nárožích přízemí vloženy široké hladké lisény. V přízemí pět os. Ve střední ose (rizalit) obdélný vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem. Ve zbylých osách obdélná novodobá dvoukřídlá okna s poutcem a ventilačkou, za lícem zdiva. Ve druhé ose od západu byl původně obdélný vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi na dvou kamenných stupních. Nad nadpražími otvorů obdélné hladké lišty, ve středním rizalitu se spodní segmentově vykrojenou stranou. Přízemí ukončeno pásovou kordonovou římsou při spodní straně s jemnou profilací. Patro o šesti okenních osách. Okna obdélná, stejná jako v přízemí. Na stranách okenních otvorů vždy po jednom pilastru s kanelovaným dříkem a nálevkovitě rozevřenou hladkou hlavicí. Pilastry v patře a vysoké pilastry rizalitu nesou hladké kladí na které dosedá profilovaná korunní římsa. Rizalit ukončen tympanonem. Ve spodním strmém pultu mansardové střechy tři zděné dvouosé vikýře. Postranní ukončeny valbovou stříškou a střední sedlovou. Okna ve vikýřích obdélná novodobá dvoukřídlá křížem členěná, za lícem zdiva. Původně okna dřevěná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková, v líci zdiva. Střední vikýř ukončen trojúhelným po obvodu orámovaným štítkem, dnes s přesahem krytiny. V horním pultu střechy o menším sklonu dvě volská oka. Východní průčelí do uličky hladké, s nepravidelně rozmístěnými otvory a ustoupeným neomítaným stupňovitým soklem. V přízemí jeden okenní otvor ukončený segmentem oblouku, výplň novodobá křížem členěná, hluboko za lícem. V patře čtyři okenní osy, okna obdélná, dvě vlevo slepá, vpravo okna jako v průčelí do náměstí. Pološtít oddělený hladkým korunním pásem. V pološtítu tři osy, okna mírně obdélná, ve střední ose novodobá křížem členěná výplň mírně za lícem zdiva, v krajních osách okna slepá. K průčelí přilézá na severu dvouosá část stěny dvorní pavláčky, okna obdélná novodobá nečleněná za lícem zdiva. Západní průčelí členěno obdobně. Dvorní průčelí hladké, vlevo přiléhá chlév, ukončené dvojicí symetrických štítů ve tvaru nepravidelného trojúhelníka, pult střechy mezi nimi krytý plechem. Přízemí a patro předstupuje před líc dvojice štítů, pokryto plechem. Přízemí má dvě osy, u chléva obdélný vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem. Vpravo okenní otvor ukončený segmentem oblouku, okno novodobé dvoukřídlé s ventilačkou a poutcem, za lícem zdiva. V patře pavlač, ve střední ose se svisle kladenými prkny a trojicí obdélných nečleněných otvorů, jinak obezděná. Vpravo novodobé obdélné nečleněné okénko za lícem. Pravý štít má pravou větší část ustoupenou za líc a dvě obdélná nečleněná okénka za lícem. Levý štít má jen jedno takové okénko. Pod úžlabím dvě větší obdélná novodobá nečleněná okna za lícem. Vstup vede do chodby zaklenuté plackami. Z chodby ústí dvouramenné schodiště zaklenuté plackami. Vpravo vpředu v přízemí místnost zaklenutá valenou klenbou s výsečemi. V zadní části místnosti klenuty vytleně s pětibokými výsečemi. Patro je plochostropé. 2) chlévy K východní části domu ve dvoře kolmo přiléhá přízemní stavení chléva, vyzděné ze smíšeného zdiva se zbytky omítky, na obdélném podélném půdorysu. Střecha valbová klopená do dvora. Východní obvodová zeď se z uličky jeví jako vysoká ohradní zeď. Západní podélné průčelí do dvora má tři obdélné vstupy s jednokřídlými dveřmi. Ve zdivu patrné rozsáhlejší cihelné dozdívky. Severní štít ve tvaru pravoúhlého trojúhelníka je zcela vyzděný z cihel. Do uličky zdivo prolomeno celkem čtyřmi pravoúhlými okénky (1-3). Chlévy v přední části sklenuty plackami. 3) býv. židovská manufaktura na třídění vlny čp. 577 Bývalá manufaktura je mohutný jednopatrový zděný omítaný objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný cca ve směru S-J. Střecha polovalbová mansardového typu, pokrytá bobrovkami.