dům zv. ptačí

Objekt na jižní straně skalního ostrohu v ulici 1. máje, západně od města na Českém Předměstí. Řadový, z ulice přízemní, z jižní strany skalního ostrohu čtyřpodlažní obytný dům, se sedlovou střechou, okapově orientovaný ke komunikaci. Krov novodobý, krytina betonové tašky, komín v původní hmotě na severní straně střechy, omítaný. Severní uliční průčelí je tříosé, zděné a hladce omítané. Ve východní prvé ose jsou osazené dřevěné, rámové, novodobé, obdélné dveře, zhotovené jako atypické do daného otvoru s rovným nadpražím. V prostřední osa je menší okno zasklené čtvěrcovými luxfery, v západní ose jedno dvojkřídlé, dovnitř otevíravé čtvercové okno, ve špaletách obou oken jsou mříže tvořené pěti vodorovnými pruty. Jižní průčelí, vyzděné částečně z režného cihelného zdiva a hrázděné, částečně s místnostmi vytesanými do skály, má nepravidelně rozmístěná okna, dvě pavlače a vstupy na ně. V přízemí - horním podlaží je pavlač průběžná po celé šíři domu, s výjimkou západní části, kde je situovaná světnička vysunutá na třech trámech a podepřená třemi šikmými podpěrami, opřenými o spodní skalní blok. Pavlač má svisle bedněné plné zábradlí s krycími lištami, původní světnička byla stejným způsobem plně obedněná, s jedním menším, obdélným, na výšku postaveným okénkem uprostřed jižní stěny. Vlastní okno bylo jednoduché, ven otevírané, dělené na 6 tabulek. Na pavlač a do světničky byla původně tři okna a v levé západní části vstup. To znamená, že světnička byla přístupná pouze přes pavlač, s interiérem byla propojená pouze oknem. Při rekonstrukci bylo toto okno nahrazeno dveřním otvorem. V prvním suterénu jsou čtyři okna - tři původně dvoukřídlá šestitabulková dvojitá, dovnitř a ven otevíravá asi z 2. pol. 19. století, jejichž vnější křídla byla nahrazena později dřevěnými okenicemi. mezipatro na východní straně původně hrázděné bylo při současné rekonstrukci nahrazeno zdivem z tvárnic. Je zde osazeno záchodové okénko a dveře vedoucí na spodní, krátkou pavlač s na sraz svisle bedněným zábradlím. Z této pavlače bylo možné částečně po vytesaných stupních ve skále sestoupit na terasu pod domem, přiléhající ke Kamenné ulici. Ve druhém suterénu jsou dvě okna v západní části, obdobná, jako stará v 1. suterénu. Třetí suterén prozrazuje pouze vyústění větracího průduchu v pískovcovém masivu, průduch je asi 6 m nad terénem zahrady. Disposice přízemí měla před rekonstrukcí dochovaný prostor klenuté černé kuchyně s oknem na sever, a dvě obytné místnosti. Ze síně v levé části půdorysu vede schodiště na půdu a do 1. suterénu. Po provedených opravách zatím dům není přístupný, lze však předpokládat, že při výměně nosných konstrukcí mohlo dojít ke ztrátě černé kuchyně a k dalším změnám. 1. suterén má při jižním průčelí dvě místnosti a na východě chodbu, ze které vede schodiště do mezipatra. Mezipatro má chodbu pod chodbou 1. suterénu, která má při jižním průčelí záchod a dveře na pavlač, a zadní, severní trakt, převážně vytesaný ve skále, v němž je schodiště, kterým se západním směrem sestupuje do 2. suterénu. Tímto schodištěm se vstupuje do zhruba čtvercové místnosti vytesané ve skále. Z ní je na jih levými svlakovými dveřmi přístupná místnost se dvěma okny zaklenutá dvěma poli placek do pasů, a na sever další ve skále tesaná místnost z níž sestupuje na východ v pískovci tesané schodiště do 3. suterénu. 3. suterén je čtvercový, do skály tesaný sklep s nikou na jihu, která je proti vstupu z podesty. Část místností je plochostropá, s trámovými stropy, která byla z části při opravě vyměněny, ve 2. a 3. suterénu tvoří strop většinou pískovcová skála. Podlahy jsou novodobé, pouze místnosti ve skále ve 2. a 3. suterénu mají podlahy bez úprav. Pod jižním průčelím je zahrada, ohraničená na severu pískovcovou skálou, a na jihu je terasa z pískovcových kvádrů, kterou se pozemek vymezuje proti Kamenné ulici.