hlavní brána

5-2411-1 hlavní brána v areálu bývalého jesuitského dvora Severovýchodně od města u rybníka Barvíř na rohu Konojedské ulice. Vjezdová brána do areálu zemědělského dvora, zděná z cihel a omítaná, s nově osazenými dvoukřídlými vraty ze z šikmo kladeným bedněním z fošen.Vjezd půlkruhově zaklenutý, obklopený paprsčitě tvarovanou pásovou bosáží s hrubší omítkou, záklenek ukončený volutovým klenákem. Nad bohatě profilovanou vodorovnou římsou je tabulový štít s volutovými boky a s trojúhelným nástavcem, krytým taškami bobrovkami a ukončeným piniovou šiškou. Z obou stran, vedle volut je římsa ozdobená koulemi na nízkém soklu čtvercového půdorysu, ze kterého vychází kužel nesoucí kouli. Uprostřed tabulového nástavce je kamenná kartuš lemovaná širokým pásem hrubší omítky. V kartuši iniciály IHS a po stranách letopočet MDCLXXVII.