nájemní dům

Nájemní dům Masarykova 37,39 / Nádražní 8 je situován v exponované urbanistické poloze na nároží Masarykovy a Nádražní ulice. Spolu s protějším palácem Padowetz představuje „vstupní bránu“ do historického jádra města Brna směrem od jihu. Jedná se o pětipodlažní dům, jehož zkosené nároží je zdůrazněno tříbokým rizalitem s kanelovanými pilastry a ukončeno převýšenou bání. Průčelí do Masarykovy ulice je prolomeno sedmi okenními osami. V první a druhé ose se nachází jemně vystupující rizalit završený pětiúhelným štítem. Třetí až pátou osu pak zdůrazňuje arkýř ukončený balkony. Průčelí do Nádražní ulice člení pět okenních os. Ve čtvrté ose se nachází arkýř, který spojuje všechna patra. Podstřešní římsa je vysoká, jemně profilovaná. Plochy fasád jsou dekorovány kanelovanými prvky a obdélnými poli se stylizovaným rostlinným ornamentem. V nároží je osazena reliéfní pamětní deska zpodobňující městskou bránu, s majuskulním nápisem „DAS ALTE FERDINANDSTOR“. Hlavní vstup do budovy z Masarykovy ulice tvoří monumentální odstupněný pravoúhlý portál, v němž jsou osazeny dvoukřídlé dveře s vysokým nadsvětlíkem. V prostoru vestibulu je uchována štuková dekorace tvořená obdélnými vpadlými poli rámovanými stylizovaným listovcem, jejichž střed je zdůrazněn drobným oválným prvkem ukončeným spirálkou. Na schodišti je osazeno původní litinové zábradlí se střízlivým geometrickým vzorem, při nástupu na schodiště v přízemí je však obohaceno o dekorativní sloupek tvarovaný do secesního ornamentu. Stupně schodiště jsou kamenné, přičemž první tři v přízemí jsou tvarově zdůrazněny do secesní křivky. Na podestách schodiště v prvním až pátém patře se nachází původní keramická dlažba s geometrickými vzory. V interiéru se nachází řada původních výplní – dřevěných kasetových dvoukřídlých dveří v dřevěných zárubních či oken v dřevěných rámech s kovovou výplní s neprůhlednými skly, jež vedou z bytů/kanceláří do prostoru chodeb.