most s dvojicí kašen a soch

Přes Medvědí příkop vede z prvního nádvoří k průjezdu na vnitřní nádvoří přímý kamenný most z pískovcových kvádrů, v rozsahu jedena půl mostního stlačeného oblouku. Most je orientován ve směru východ - západ. Spárování je novodobé, úzké, podtržené zednickou lžící, mostovka je zadlážděna kostkovou žulovou zádlažbou. Mostní parapet tvoří kamenné desky, do nich je zapuštěno kovové zábradlí ve tvaru sítě z pravidelných obdélníků, vytvářených ohýbaným pásovým železem spojeným prstenci. Most i desky parapetu patří do raně barokní etapy výstavby zámeckého areálu (poslední čtvrtina 17. století) realizované Maxmiliánem Thunem, kovové zábradlí spadá již do raného klasicismu, je cca o sto let mladší. Byl opraven v roce 1997 za použití dobových materiálů. V roce 1997 byl most rozebrán až na horní úroveň klenbových pasů a všechny konstrukce nad touto úrovní byly provedeny nové. Zeď nad klenbovými pasy byla rozebrána a znovu vyzděna, ostatní zachovalé části zdí pilíře nově vyspárovány. Klenbové oblouky byly vyklínovány dubovými klíny (v místech kde byly trhliny a mezery) a nově vyspárovány. Podélná trhlina ve větším klenbovém oblouku byla zespoda zaspárována (v místech kde byl odkryt rub klenby i z horní strany) a stažena ocelovými pásy ukotvenými do pískovcových kvádrů. Kaverny ve zdivu byly doplněny pískovcovými kvádry. Byly zde osazeny nové pískovcové zábradelní desky se žlábkem, do kterého se na tmy zalité olovem uchytilo zábradlí z pásové oceli, které bylo vyrobeno podle zábradlí historického Za půlválcovými nádržemi, které byly situované po obou stranách východního vstupu na most, bývaly na pilířích posazeny pískovcové antikizující ženské postavy s volnými rouchy v pokleku u amfor, z nichž vytékala voda. Tyto plastiky představující alegorie vodních živlů pocházejí z dílny českého sochaře Václava Prachnera (1784-1832). Fontány na předním zámeckém nádvoří byly zřízeny v roce 1816 tehdejším majitelem zámku a panství hrabětem Františkem Antonínem Thun-Hohensteinem. Autorem architektonického návrhu umístění fontán před hlavním průčelím zámku z roku 1816 je drážďanský dvorní architekt Christian Friedrich Schuricht (1753-1832).