první nádvoří

První nádvoří tvoří významný komunikační uzel při vstupu do hlavní zámecké budovy.Nádvoří je z východní strany přístupné Horní branou, uzavírající Dlouhou jízdu, k bráně je z jihu připojen objekt bývalé jízdárny, ze severu pak salla terrena. Nádvoří posazené na hranu do zámecké skály vysekaného Medvědího příkopu tvoří vlastně terasu vyzděnou z pískovcových, pravidelně opracovaných kvádrů. Nádvoří je podsklepené, tyto suterénní prostory jsou klenuté. Spárování pískovcových štuků je tenké, pravidelné, utahované hranou zednické lžíce. Severní strana je v současné době vymezena nízkou betonovou zídkou, na které jsou usazeny s plotové dílce s drátěným pletivem. Západní strana umožňuje přístup do zámku. Mezi zdmi z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů s betonovou hlavou je nástup na most o jednom a půl mostním oblouku. Tento nástup na most je z obou stran zdůrazněn půlkruhovými kamennými nádržemi, nyní v havarijním technickém stavu. U nádrží bývaly Prachnerovy antikizující plastiky žen, nalévajících ze džbánů do nádrží vody. Autorem konceptu nástupu na most k hlavní zámecké budově byl vídeňský dvorní architekt Schuricht. Jižní strana umožňuje u svého jihozápadního průčelí vstup na kamenný klenutý zakřivený most, vystavěný ve vrcholném baroku. Most spojuje první nádvoří s konírnou situovanou v jižním křídle zámecké budovy. Za vstupem na most pokračuje zídka z opracovaných pískovcových kvádrů, která se na jihovýchodě přímo napojuje na objekt bývalé jízdárny. Povrch nádvoří dosud tvoří asfaltová vrstva, která je pozůstatkem po vojenském využívání zámeckého areálu. V současné době je asfalt velmi narušený.