zahradnický dům - pův. č. p. 5

Jednokřídlá patrová obdélná stavba je dvoudílným příčným trojtraktem, s předsazenými krajními rizality v jižním průčelí a středovým rizalitem v severním průčelí. Stavba je umístěna v ose nižší z horních teras, je orientována delší stranou podél této terasy. Hlavní průčelí domu je obráceno k jihu do zahrady, zadní průčelí je těsně předsazeno před opěrnou zeď vyšší horní terasy, ke které se středním rizalitem přimyká. Hlavní průčelí domu je členěné ve dvou hloubkových plánech do tří polí v přísně symetrickém rytmu 2-3-2 (postraní díly tvořené rizality jsou dvouosé, centrální ustupující část je trojosá). Průčelí je uspořádáno zrcadlově, dle střední osy. Sokl je předsazený, tvořený obkladem z pískovcových desek. Vstup v přízemí v centrální ose středního pole otvírají dvoukřídlé rámové, bílé bedněné dveře s dvěma kazetami nad sebou v každém křídle a se sluncovou výplní světlíku. Všechny další osy na fasádě objektu tvoří na výšku obdélné okenní otvory v prostém pískovcovém ostění rámovaném plochou lištou a s rovnou nadokenní římsou, nad okenními otvory středního pole v patře je římsa konkávně vzdutá, nad okny tohoto pole po stranách vstupu římsa chybí. Všechna okna v objektu (vyjma šestitabulkových, klapačkou a dvěma horizontálními příčlemi členěných oken ve štítech rizalitů) jsou špaletová, dvoukřídlá, členěná plochým poutcem, klapačkou a příčlí v dolních křídlech do šesti polí. Vnější okna jsou v líci fasády, nátěr okenních výplní je proveden bílou krycí barvou. Do špalet oken v přízemí jsou vloženy okenní mříže z hraněných ocelových prutů. Balkón přiložený v úrovni mezipatrové římsy po šířce celého středního dílu je nesen šesticí sloupů s kubickými patkami a hlavicemi, krajní sloupy jsou přiloženy k bočním zdem krajních rizalitů, dvojice sdružených sloupů vymezují vstup. Zábradlí balkónu pojednané, stejně jako většina mříží ve špaletách okenních otvorů, ze zalamovaných železných hraněných prutů. Korunní římsa odděluje štít otevřený v ose obdélným okenním šestitabulkovým otvorem, o štít jsou opřeny západní a východní valby a jižní polovalba střechy. Horizontálně dělí průčelí rizalitů také plochá pásová mezipatrová římsa, rizality dělí symetricky dvě okenní osy. Hlavní průčelí kryje, stejně jako průčelí vedlejší a pohledově uplatňovanou část průčelí zadního, novodobá hlazená vápenná omítka se smetanovým nátěrem, tektonické prvky jsou bílé. Levé boční (západní) průčelí má dva hloubkové plány. Průčelí předního plánu s dvěma okenními osami horizontálně dělí plochá pásová mezipatrová římsa. Korunu zdi jednoosého průčelí zadního plánu překrývá námětek valby sedlové střechy. Pravé vedlejší průčelí se obrací k východu, jeho členění je totožné se západním průčelím, má také dva hloubkové plány. Korunu zdi jednoosého průčelí zadního plánu překrývá námětek valby sedlové střechy. Vedlejší průčelí rizalitů přivrácená ke vstupnímu portiku jsou slepá, pojednaná natahovanou vápennou omítkou. Zadní průčelí přiléhá předstupujícím rizalitem k opěrné zdi vyšší z horních teras. Pohledově se uplatňuje pouze část fasády obou krajních slepých polí a vystupující štít valbové střechy, otevřený třemi otvory. Střední osa prochází obdélným vstupním otvorem zpřístupňujícím podstřeší domu. Krajní osy středového rizalitů prochází symetricky uspořádanými obdélnými okenními otvory s naznačenými parapetními římsami. Budovu kryje valbová střecha s jednotnou hladinou hřebene, členěná polovalbovými střechami krajních rizalitů vstupujících do hlavního průčelí a sedlovou střechou středního rizalitu vstupujícího do zadního průčelí. Jediné omítané kubické komínové těleso prostupuje jižní valbou střechy. Ve stejné hladině je tato valby otevřena dvěma výklopnými světlíkovými vikýři, umístěnými souměrně dle centrální vertikály. Střechu sjednocuje plechová krytina, rytmizovaná hřebínky klempířských spojů. Tabule jsou kladené po spádnici na přesah.