fara

Zděná omítaná nárožní patrová budova na půdorysu písmene „L“, situovaná ve svahu. Obě zhruba stejně dlouhá pětiosá křídla jsou k sobě přisazena pod mírně tupým úhlem. Západní průčelí je orientováno do náměstí, severní průčelí do ulice Vimperské. Střechy sedlové, kryté plechem. Sokl vysoký kamenný, krytý pásovou rustikou, pětiosé fasády člení mezi patry průběžná kordonová a podokenní římsa. Korunní římsa je profilovaná. V ose západního průčelí do náměstí situován ve vpadlém rámu segmentem zaklenutý vjezd v žulovém ostění s dřevěnými dvoukřídlými vraty, plochy křídel zdobí lištová zrcadla, rostlinné a geometrické motivy (1. polovina 19. století ?). Okna dřevěná, dvojitá, v líci, šestitabulková, ve vpadlých rámech. V severním pětiosém křídle do Vimperské ulice všechny otvory v přízemí zaslepeny, v patře uprostřed trojice sdružených vysokých obdélných oken se segmentovými záklenky, lemovaných paralelní šambránou; okna prostupují parapetem. Východní štítové průčelí severního křídla je dvouosé. Dvorní fasády řešeny obdobně, pouze chybí kordonová a podokenní římsa. Interiér: Vstup do budovy zajištěný z náměstí průjezdem vedeným napříč celým křídlem, průjezd sklenut neckovou klenbou. Na východním konci průjezdu je na levé i pravé straně průchod ke vstupům do přízemí. V západní části severního křídla umístěno schodiště do 1. patra, do sklepa a půdy. Dispozice obou podlaží se jeví jako dvoutraktová. Většina místností v přízemní klenutých (klenba valená, necková, placková se segmentovými pasy), část plochostropá s fabionem. Patro plochostropé s nevýraznými fabiony, vstupy do pokojů mají trámové zárubně s profilovaným deštěním. Krov zjednodušené ležaté stolice bez hambalků. Objekt je podsklepen, sklepy pod SZ částí a pod J okrajem západního křídla, opatřeny kamennou valenou klenbou. Na východní straně na dům navazuje zahrada, na severu vymezená krátkým úsekem kamenné ohradní zdi (cca 2 m vysoká, z lomového kamene a cihel, omítaná, s pultovou stříškou, krytou šindelem), na jihovýchodní straně opěrnou zdí (vysoká kolem 1,5 m, z lomového neomítaného zdiva, na koruně vesměs travní drn, při východním konci se zeď v půdorysu mírně obloukovitě stáčí). Ohradní a opěrná zeď nejsou památkově chráněny. Zbytek zahrady je vymezen novodobým drátěným pletivem.