čajový pavilon

Čajový altán (nebo Čajový pavilon nebo jen gloriet) je jednokřídlá přízemní stavba zalamovaného půdorysu s konvexně vydutým středovým rizalitem v severním průčelí. Svou dispozicí se pavilon přizpůsobuje půdorysu špici pětibokého bastionu, na kterém je zahradní parter jižních teras založen. Hlavní průčelí objektu je otočeno k severu (k parteru zahrady a zahradním terasám), vedlejší průčelí se obrací k východní a západní straně terasy, zadní průčelí je posazeno na starší hradební zdi bastionu. Tato přízemní budova je vystavena jako centrála s bočními rizality. Jediný trakt je příčně rozdělen na tři místnosti. Původní komunikační schéma s jediným uzlem ve střední z místností a konci v obou krajních místnostech, je dnes rozbité zaslepením vstupních otvorů a otevřením novodobého vstupu z hlavního průčelí do západní z místností. Hlavní průčelí pavilonu je členěné ve třech hloubkových plánech pěti vertikálami do pěti polí v přísně symetrickém rytmu 1-1-1-1-1. Průčelí je uspořádáno zrcadlově dle střední osy. V centrální vertikále průčelí je obdélný vstup, vložený do ustupující ploché niky cihlové zazdívky, vstup uzavírají novodobé jednokřídlé dveře v ocelové zárubni. Plochou niku se stlačeným záklenkem lemují na způsob edikuly pilíře se vpadlými poli na lícové straně. Supraporta nese boltcovou kartuši s epigrafem „Renowiert 1905", štukovou dekoraci doplňují realisticky provedené listové závěsky. Lišta lemující supraportu je opřená plochými volutami o kubické hlavice pilířů, vynáší segmentově prohnutou frontonovou římsu. Pole předního plánu, stejně jako ostatní pole fasády hlavního průčelí, vymezují nárožní pilastry iónského řádu s iónskými hlavicemi a s atickými patkami. Hlavice nesou čabraky s motivem kanelovaného triglyfu s naznačenými vloženými píšťalami a palmetami v rozích. V předním plánu jsou pilíře svazkové, ve středním a zadním plánu prosté. Zatímco na pilastry polí ustupujících hloubkových plánů je nasazena pravoúhle odstupněná korunní římsa vytažená ve štuku na cihlu, pilastry pole předního plánu nesou trojúhelný štít s roztrženou nadpražní římsou. Římsa obíhající lichý tympanon trojúhelného štítu navazuje na korunní římsu ostatních polí, má s ní shodnou profilaci a je také vytažena ve štuku na cihlu. Štít rizalitu nese pískovcové skulptury symbolizující dle atributů části denního cyklu: Poledne a Večer, shlížející z římsy a pohledově přivrácené ke střední ose rizalitu. Ke střednímu poli jsou ze stran dvě symetricky umístěná, shodná konvexní pole středního plánu. Každé z polí je vytyčeno vertikálou procházející okenním otvorem uzavíraným čtyřkřídlým oknem vstupujícím do líce fasády, děleným v horní třetině svrchním poutcem. Okenní křídla jsou uzavírána na klapačku. Horní křídla jsou čtyřtabulková, dolní křídla osmitabulková. Pískovcové ostění s horníma sníženýma ušima, obíhá plochá lišta. Plochý středový klenák podpírá volutovou konzolu vytaženou ve štuku, která nese profilovanou kubickou vázu s akantovým pugetem. Navazující symetricky umístěná dvě pole zadního plánu vymezuje vždy jediná vertikála, procházející v levém krajním poli lichým okenním otvorem, v pravém krajním poli obdélným okenním otvorem přezděným na vstup. Ten je uzavírán plnými jednokřídlými ocelovými dveřmi v ocelové zárubni. Nižší niveletu terénu překonává novodobé betonové schodiště se třemi stupni. Pískovcové ostění, jehož stojiny nesou motiv plochých kubických patek, je v případě obou otvorů opřeno do podokenní římsy, profilované oblounem. Nadpraží a horní třetina stojin jsou přetaženy štukem s motivem plochých horních volutových uší se zvonečkovými třapci pod boltci, dobíhajících k suprafenestře. Suprafenestru zdobí medailon s volutovou konzolou nesoucí bustu. Tato štuková dekorace, doplněná po stranách medailonu květinovými festony, respektuje záclonovou nadokenní římsu s pravoúhlou profilací, vytaženou ve štuku na cihlu. Nad výše popsanou korunní římsou je v levé krajní ose umístěna skulptura Rána, v pravé krajní oseje nad korunní římsou umístěná skulptura Noci. Hlavní průčelí kryje, stejně jako průčelí vedlejší a průčelí zadní, novodobá hlazená vápenná omítka, zde s šedivým neprodyšným nátěrem. Levé boční průčelí se obrací k východu. Průčelí dělí vertikála procházející lichým vstupem lemovaným pískovcovým ostěním. Pískovcové ostění s horníma sníženýma ušima, jehož stojiny nesou motiv plochých kubických patek, obíhá plochá lišta. Zazdívka otvoru ze smíšeného zdiva je vyzděna na vápennou maltu. Do průčelí nakračuje přes jihovýchodní nároží plochá kvádrová rustika. Fasáda je pojednaná barevně sjednocenou hladkou vápennou omítkou, severovýchodní nároží zdůrazňuje plochá liséna. Pravé boční průčelí, které se obrací k západu, je pojednáno ve shodě s výše popsaným. Zadní průčelí, otočené k jihu je liché. Fasáda vzepjatá z terénu bez soklu vrcholí pravoúhle odstupněnou římsou, do které se opírají střešní valby, kryté červeně pálenými bobrovkami. Průčelí kryje barevně sjednocená hladká vápenná omítka, pojednaná plochou kvádrovou rustikou. Hmotu objektu završuje valbová střecha. Střešní valby o různé délce, sklonu a velikosti vytvářejí dojem bohatosti střešní krajiny. V centrále vystupuje nad valbovou střechu, krytou bobrovkami, kuželová střecha, krytá plechovými tabulemi. Kuželová střecha vrcholí hrotnicí s výraznou plechovou makovicí. Přechod mezi kuželovou a valbovou střechou zprostředkovává jehlanová bobrovková střecha, resp. její část, vztyčená nad konvexním rizalitem.