opěrná zeď jižních teras

Opěrná zeď jižních teras je situována na jihovýchodní hranici zámeckého areálu pod sýpkou, jižními terasami s Čajovým altánem a jižními zahradami. Tato zeď je pozůstatkem opevnění zámku, jehož pevnostní statut zrušil Josef II. díky výstavbě Terezína. Čajový altán je posazen na špici bývalého pětibokého bastionu, který je pozůstatkem této fortifikace, a který tuto zeď na jihovýchodě částečně tvoří. Součástí terasní ohradní zdi je i komplex sklepů pod zámeckou sýpkou. Tyto sklepy tesané ve skále jsou přibližně valeně klenuté. Zdi jsou vyzděny z pískovcových kvádrů, kopáků a štuků, které jsou kladeny se snahou o pečlivé řádkování na své nejdelší ploché straně. Pojivem těchto zdících prvků je hliněná nebo vápenná malta, která je částečně přetažena přes líc kamenného zdiva. V partiích novodobých vysprávek je použita malta s vysokým podílem hydraulického pojiva.