městský dům

1/ dům 2/ brána 1) dům Zděný dům na obdélném půdorysu, o 2 NP s obytným podkrovím, krytý valbovou střechou. Štítově orientován do náměstí. Zdivo kámen. Krytina – eternitové šablony. Hlavní průčelí je asymetrické, o 4 osách v přízemí i patře. V podkroví 2 okenní osy. Výplně všech okenních otvorů jsou dřevěné, dvoukřídlé se svislým pevným poutcem, dělené do 4 nestejně velkých tabulek. Výplně obou vstupů v přízemí jsou dřevěné. Fasáda je bohatě členěna. Parter je členěn hrubě omítaným soklem a kvádrováním. Nad průběžnou profilovanou římsou je fasáda hladká, členěná 3 asymetricky umístěnými pilastry přes výšku celého patra. Kolem oken je tenká pasparta. Na místě nadokenních říms jsou asymetricky umístěny tenké štukové rámečky s jemným dekorem. V ploše mezi vnitřními okny je umístěn barokní obraz (freska) s malbou Madony s Ježíškem. Kolem něj malovaná kartuše završená plastickou štukovou korunou s baldachýnem. Podkroví odděluje profilovaná korunní římsa. Fasáda je hladká, členěná pouze paspartou kolem oken a tenkým štukovým páskem kopírujícím tvar štítu. Zadní část domu se zřítila v 50. letech 20. století (zachována část severní zdi - viz brána). V roce 2023 obnova původního hmotového řešení objektu - probíhá dostavba zřícené severní části se zakomponováním zbytků dochovaného zdiva (”brána”). 2) brána Na severní dvorní straně rovnoběžně s průčelím situována kamenná polokruhem sklenutá brána, krytá sedlovou šindelovou stříškou, omítka hrubá bez dalšího členění. Jedná se o zbytek původní severní stěny domu, která byla z větší části odstraněna po zřícení zadní části domu v 50. letech 20. století. V zadní části dvora stojí přízemní kolna, upravená v r. 2001 na prostory galerie.