balustráda se sochařskou výzdobou

Prostor Růžové zahrady je z jihu vymezen plnou zdí se vstupem, dvěma průrazy z 19. století pro balkony vedoucí do prostoru Dlouhé jízdy a dvěma nikami s edikulami. Na severní straně je balustráda se třemi otevřenými vyhlídkovými edikulami. Edikuly jsou tvořeny pilastry s toskánskými hlavicemi, chybí architráv i vlys, římsy dvou severních edikul nesou trojúhelný fronton po stranách s piniovými šiškami a ve vrcholu s tulipánem, edikula proti vstupu do saly terreny má fronton segmentový, završený po stranách a ve vrcholu trojicí piniových šišek. Nejvýchodnější edikula na severní straně zahrady byla při restaurování v letech 1957 - 1958 přemístěna z podélné pozice (byla zapojena do linie balustrády) do příčné). Balustráda na severní podélné straně zahrady i balustrády zapojené do architektury glorietu mají hranolovité kuželky a diamantové stylobaty a je zdobena velkou piniovou šiškou na podstavci. Autorem sochařské výzdoby je děčínský sochař Abraham Felix Kitziger (před 1660 – po 1713), výzdoba byla realizována kolem roku 1683. Pod schodištěm glorietu, na balustrádě podesty jsou situovány tři plastiky mytologických postav, umístěné na stylobaty na hranolových podstavcích : Chronos, Pallas Athéna a Hefaistos.